x
x

Rezultati ankete „Rada pod nadzorom“ prve, druge i treće generacije

  06.07.2022.

Nakon ukidanja obveze obavljanja pripravničkog staža, jedna od mogućnosti stručnog usavršavanja koja se nudi mladim liječnicima je rad pod nadzorom. Povjerenstvo za mlade liječnike Hrvatske liječničke komore istražilo je zadovoljstvo mladih liječnika kvalitetom i provedbom „Rada pod nadzorom“. Anonimno istraživanje, provedeno u obliku anketnog upitnika, obuhvatilo je tri generacije mladih liječnika.

Rezultati ankete „Rada pod nadzorom“ prve, druge i treće generacije

Prvo istraživanje u studenom 2020. obuhvatilo je prvu generaciju mladih liječnika (diplomiranih 2019.). Od ukupno 424 mlada liječnika upitnik ispunilo njih 166 (39%).

Drugim istraživanjem u svibnju 2021. obuhvaćena je druga generacija mladih liječnika (diplomiranih 2020.), od koje su ukupno sudjelovala 92 ispitanika.

Treće istraživanje provedeno je u lipnju 2022. u kojem je sudjelovalo 101 mladih liječnika koji su diplomirali 2021.

Novost za drugi i treću generaciju u odnosu na rad pod nadzorom prve generacije je i mogućnost rada u zavodima za javno zdravstvo, uz otprije ponuđenu mogućnost rada u obiteljskoj medicini, bolničkoj i izvanbolničkoj hitnoj medicini.

Ističemo neke rezultate:

  • Više od polovice ispitanika sve tri generacije zadovoljno je svojim mentorom, no dio ispitanika svog mentora nije niti upoznao.
  • Većina ispitanike sve tri generacije zadovoljna je primanjima za vrijeme rada pod nadzorom.
  • U sve tri generacije postoji raznolikost s obzirom na mjesto rada nakon završetka rada pod nadzorom. Najviše ispitanika treće generacije promijenilo je poslodavca i u radnom odnosu je kao doktor opće prakse, doktor na zamjeni ili doktor u zavodu za hitnu medicinu.

Grafički usporedno prikazani rezultati rada pod nadzorom prve, druge i treće generacije mladih liječnika kao i analiza rezultata dostupni su ovdje.