x
x

Pridržavanje mediteranske prehrane u djece i adolescenata

  04.07.2022.

Pridržavanje mediteranske prehrane u djece i adolescenata u mediteranskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske

Pridržavanje mediteranske prehrane u djece i adolescenata
Potrebno je u obje regije poticati zdravu, uravnoteženu prehranu, po mogućnosti uzimajući u obzir tradicionalnu i lokalno dostupnu hranu.

Mediteranska prehrana ima važnu ulogu u prevenciji i liječenju različitih kroničnih nezaraznih bolesti. Međutim, pridržavanje mediteranske prehrane posljednjih godina opada, posebno u mediteranskim zemljama. Hrvatska je karakteristična po tome što ima tradicionalno kontinentalnu i mediteransku regiju, sa specifičnim prehrambenim značajkama. Cilj ovog istraživanja bio je usporediti razlike u pridržavanju mediteranske prehrane te nutritivni unos između djece i adolescenata iz kontinentalnog i mediteranskog dijela Hrvatske.

Ispitanici su bili nasumce regrutirana djeca i adolescenti (n = 838, prosječna dob 9,96 ± 2,09 godina) koji žive u kontinentalnom i mediteranskom dijelu Hrvatske. Svi ispitanici su ispunili tri različita upitnika: opći upitnik (dob i spol), KIDMED upitnik (mediteranski indeks kakvoće prehrane kod djece i adolescenata) i trodnevni dnevnik prehrane. Statistička analiza provedena je pomoću statističkog softvera SPSS 260 (IBM Corporation, Chicago, Illinois, USA). Vrijednosti P manje od 0,05 smatrale su se značajnima.

Rezultati su pokazali da se 23,1% ispitanika slabo pridržava mediteranske prehrane, dok se samo 15,8% djece i adolescenata dobro pridržava mediteranske prehrane. Postoji statistički značajna razlika u KIDMED indeksu između kontinentalnog (srednja vrijednost 4,91 ± 2,33) i mediteranskog (srednja vrijednost 5,57 ± 2,12) dijela Hrvatske (p <0,001), kao i u unosu energije i nekih nutritivnih tvari. Sudionici iz mediteranskog dijela Hrvatske bolje su se pridržavali D-A-CH preporuka za određene nutritivne tvari u usporedbi s onima iz kontinentalnog dijela. Iako su se djeca i adolescenti iz mediteranskog dijela Hrvatske bolje pridržavali mediteranske prehrane nego oni iz kontinentalnog dijela, sveukupno je bilo vidljivo relativno slabo pridržavanje mediteranskoj prehrani za obje regije.

Stoga je potrebno u obje regije poticati zdravu, uravnoteženu prehranu, po mogućnosti uzimajući u obzir tradicionalnu i lokalno dostupnu hranu.

Sara Sila, Ivana Trivić, Mario Mašić, Lucija Marić, Ana Radunić, Tena Niseteo, Marija Radonić, Iva Hojsak, Sanja Kolaček