x
x

KBC Sestre milosrdnice: novi Referentni centar za perifernu arterijsku bolest

  03.07.2022.

Rješenjem Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske od 6. lipnja 2022. godine Klinici za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice dodijeljen je naziv ,,Referentni centar Ministarstva zdravstva za perifernu i polivaskularnu arterijsku bolest“. Voditelj Referentnog centra je pročelnik Zavoda za bolesti krvnih žila izv. prof. dr. sc. Mislav Vrsalović.

KBC Sestre milosrdnice: novi Referentni centar za perifernu arterijsku bolest

Angiologija ima dugu tradiciju u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice koji se smatra jednim od centara začetnika vaskularne medicine u Republici Hrvatskoj. Novoosnovani Referentni centar za perifernu i polivaskularnu arterijsku bolest kruna je dugogodišnje tradicije liječenja vaskularnih bolesnika u našoj ustanovi koje počiva na multidisciplinarnosti, njegujući postulate timskog rada uz holistički i personalizirani pristup angiološkom bolesniku. Liječenje bolesnika temelji se na vaskularnom timu, po uzoru i smjernicama zapadnoeuropskih i američkih kardiovaskularnih društava.

U okviru Zavoda za bolesti krvnih žila Klinike za bolesti srca i krvnih žila 2010. godine ustrojen je prvi registar bolesnika s perifernom arterijskom bolesti u Republici Hrvatskoj, koji je bio osnova za osam uzastopnih znanstvenih projekata Sveučilišta u Zagrebu. Od 2015. godine u organizaciji Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog kardiološkog društva održano je ukupno sedam međunarodnih znanstvenih simpozija iz područja vaskularne medicine CROVASCULAR (Hrvatski vaskularni dan), koji je jedinstveni skup posvećen angiologiji u državi. Navedeno predstavlja okosnicu stručnog i znanstvenog napretka angiologije u okviru bolnice s Referentnim centrom kao predvodnikom u razvoju vaskularne medicine i podizanju svijesti o vaskularnim bolestima na državnoj razini.