x
x

Ekološka karta Grada Zagreba kandidat za Water Europe Innovation Awards

  14.06.2022.

Ekološka karta grada Zagreba kandidat za nagradu Water Innovation Europe 2022

Ekološka karta Grada Zagreba kandidat za Water Europe Innovation Awards
Fleksibilna softverska usluga u oblaku, s naprednim funkcionalnostima i mjerenjem prostorno-vremenskih podataka, osiguravaju vidljivost pokazatelja kvalitete vode u stvarnom vremenu.

Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ prijavili su web GIS aplikaciju „Ekološka karta Grada Zagreba“ (Ecological map of the City of Zagreb) na natječaj Water Innovation Europe 2022 u kategoriji nagrada Digitalna voda. Ovih je dana stigla izvrsna vijest da je „Ekološka karta Grada Zagreba“ jedan od odabranih kandidata za Water Europe Innovation Awards! Imena pobjednika bit će objavljena na Water innovation Europe večeri 14. lipnja u Bruxellesu (više na https://watereurope.eu/wp-content/uploads/Award-Pack-WIE-2022.pdf).

Ove se godine Water Innovation Europe fokusira na ulogu vode u društvu bez ugljika u četiri glavna poglavlja koja se odnose na urbanu i industrijsku upotrebu vode te kvalitetu vode za kupanje i njezinu međunarodnu dimenziju. S više od 500 sudionika iz cijele Europe prošle godine, godišnja konferencija Water Europe „Water Innovation Europe“ prerasla je u značajan događaj europskog vodnog sektora. Događaj okuplja sve aspekte sektora: znanstvenike i tehnološke programere, predstavnike komunalnih poduzeća, velike korisnike vode, europske i nacionalne/regionalne kreatore politika i financijske stručnjake. Water Innovation Europe nudi otvorenu platformu za prikupljanje informacija i umrežavanje među najutjecajnijim dionicima unutar i izvan sektora voda. Water Europe nastoji povećati koordinaciju i suradnju, kako bi poboljšali učinak pružatelja vodnih usluga, korisnika vode i pružatelja tehnologije, na održiv i uključiv način, te pridonijeli rješavanju globalnih izazova povezanih s vodom.

Web GIS aplikacija „Ekološka karta Grada Zagreba“ (Ecological map of the City of Zagreb) predstavlja dodatnu vrijednost za okoliš i zdravlje. Pruža nadstandard praćenja kvalitete vode i višu razinu u procesu procjene rizika za sigurnost vode. Koristan je alat za komuniciranje rizika i promiče svijest o konceptu sigurnosti vode, prepoznatim zdravstvenim rizicima i mogućim preventivnim mjerama. Ovo rješenje također osigurava racionalizaciju ljudskih i vremenskih resursa za dionike u procesu održavanja kvalitete vode. Danas održivo upravljanje kvalitetom vode zahtijeva neovisnost od procjenitelja rizika kvalitete vode (laboratorija koji daje analizu). Fleksibilna softverska usluga u oblaku, s naprednim funkcionalnostima i mjerenjem prostorno-vremenskih podataka, osiguravaju vidljivost pokazatelja kvalitete vode u stvarnom vremenu.

Web GIS aplikacija Ekološka karta (Ecological map of the City of Zagreb) je Smart City rješenje koje primjenjuje IoT i cloud tehnologije za prikupljanje i kartografski prikaz ekoloških čimbenika u stvarnom vremenu, zadovoljavajući kriterije za inovativnim pristupom stvaranju interaktivnoga alata kao podloge za učinkovito upravljanje, planiranje i unaprjeđenje životne i radne sredine u našemu gradu (više na https://ekokartazagreb.stampar.hr/).

Veseli nas što je Ekološka karta (Ecological map of the City of Zagreb) prepoznata i u ovoj kategoriji Digitalna voda, kao primjer dobre prakse i nadamo se uspješnoj „europskoj“ prezentaciji ovog alata, kao inovativnog rješenja Grada Zagreba u upravljanju okolišem.

Pripremile: prim. dr. sc. Matijana Jergović, dr. med. i dr. sc. Ivana Hrga, dipl. ing., Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju

Izvor: www.stampar.hr