x
x

Perikarditis: prikaz mladića od 17 godina s bolovima u prsima

  16.06.2022.

Mladić u dobi od 17 godina primljen je na pedijatrijsku intenzivnu njegu s bolovima u prsima, sinkopom, elektrokardiografskim abnormalnostima i povišenom kreatin kinazom i troponinom T. Do prije 5 dana bio je zdrav, kod prijama je imao vrućicu, proljev, bolove u mišićima, žalio se na mučninu i bol u prsima.

Perikarditis: prikaz mladića od 17 godina s bolovima u prsima

Bol u prsima kod mladića u dobi od 17 godina može biti znak sistemskog eritematoznog lupusa (perikarditis, limfopenija i anemija), skleroderme (hipertenzija) i polimiozitisa, ili miješane bolesti vezivnog tkiva (nediferencirana autoimuna reumatska bolest), objašnjeno je u prikazu mladića od 17 godina, objavljenom u NEJM-u.

Koji virusi koji mogu uzrokovati miozitis?

Mnogi virusi mogu uzrokovati upalu miokarda i miozitis, uključujući SARS-CoV2, virus gripe, coxackie virus, Epstein-Barrov virus, herpes simplex virus, virus parainfluence, adenovirus, citomegalovirus, ehovirus, varičela-zoster virus, HIV, i denga virus.

 

 

Isključuje li nalaz perikadnog trenja dijagnozu perikarditisa?

Odsutnost perikardnog trenja ne isključuje perikarditis. Perikardno trenje se razlikuje po intenzitetu i može se povećati i smanjiti tijekom nekoliko sati; stoga, osjetljivost auskultacije za detekciju perikardnog trenja također varira i u velikoj mjeri ovisi o učestalosti auskultacije.

Koje promjene na EKG-u možemo vidjeti kod bolesnika s perikarditisom?

U bolesnika s perikarditisom, s vremenom se u EKG-u vide promjene koje se opisuju kroz četiri faze. Stadij 1 se javlja u nekoliko prvih sati pa do 24 sata i uključuje prisutnost difuzne elevacije ST-segmenta i depresije PR-segmenta, s recipročnom depresijom ST-segmenta i elevacijom PR-segmenta u odvodima V1 i aVR.

Faza 2 se javlja u prvih nekoliko dana do prvog tjedna i uključuje rješavanje abnormalnosti ST-segmenta i PR-segmenta.

Stadij 3 se javlja nekoliko dana do tjedana nakon pojave perikarditisa i karakterizira ga difuzna inverzija T-valova.

Faza 4 je normalizacija EKG-a.

Koje je uobičajeno liječenje reumatskog sindroma preklapanja?

Cjelokupno liječenje reumatskih sindroma preklapanja značajno varira ovisno o pacijentu i liječniku, s obzirom na heterogenost manifestacija i naše trenutno ograničeno razumijevanje temeljnih uzroka. Ipak, liječenje prve linije gotovo uvijek uključuje korištenje imunosupresiju glukokortikoidima. Dugotrajno liječenje nediferencirane autoimune reumatske bolesti ili mješovite bolesti vezivnog tkiva uključuje korištenje režima koji štede glukokortikide za liječenje teških oblika bolesti. Terapeutska odluka kod bilo kojeg nediferenciranog reumatskog sindroma uključuje pažljivi probir i prepoznavanje okultnih ili kasnijih obilježja bolesti.