x
x

Cigarete s okusom mentola mlade potiču na pušenje

  13.06.2022.

Trenutno u fazi javnog savjetovanja, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) trebala bi dovršiti pravila koja zabranjuju mentol u duhanskim proizvodima, navodeći napore da se smanji ovisnost i eksperimentiranje kod mladih, poboljša prestanak pušenja među trenutnim pušačima i riješi zdravstvene razlike. Nacionalno reprezentativna studija na 1092 mladih u SAD-u, provedena između 2013. i 2019., pruža dokaze koji podupiru ovu akciju.

Cigarete s okusom mentola mlade potiču na pušenje
Osjećaj ‘hlađenja’ mentola prikriva oštrinu duhana što cigarete čini ukusnijima za mlade. Osim toga, ovaj osjećaj hlađenja može omogućiti dublje udisanje dima i dugo zadržavanje, što može rezultirati većom apsorpcijom nikotina po udisaju.

Internetsko izdanje JAMA Network Open od 6. lipnja 2022. objavilo je studiju sa Sveučilišta  California u San Diegu koja navodi kako je udio pušača cigareta s okusom mentola u dobi od 12 do 17 godina porastao na 56% te se čini se da su cigarete s mentolom dovele do toga da ti mladi češće puše te češće postaju ovisni o nikotinu.

“Osjećaj ‘hlađenja’ mentola prikriva oštrinu duhana što cigarete čini ukusnijima za mlade. Osim toga, ovaj osjećaj hlađenja može omogućiti dublje udisanje dima i dugo zadržavanje, što može rezultirati većom apsorpcijom nikotina po udisaju. To bi moglo ubrzati fizičku ovisnost o nikotinu, pa bi mladi imali potrebu da češće puše“, kaže dr. Eric Leas, glavni autor studije.

Koristeći podatke iz longitudinalne studije Populacijske procjene duhana i zdravlja (PATH), koju su proveli Nacionalni institut za zlouporabu droga i Centar za duhanske proizvode FDA, istraživači su uspoređivali uporabu cigareta s okusom mentola i cigareta bez mentola. Za mlade koji su pušili, konzumiranje cigareta s mentolom bilo je povezano s 2.8 dodatnih dana pušenja u posljednjih 30 dana, 38% većim rizikom da budu česti pušač i 8% većom ovisnošću o nikotinu. Mladi koji su prešli s cigareta s mentolom na cigarete bez okusa pušili su 3.6 dana manje u razdoblju od 30 dana, imali su 47% manji rizik da budu česti pušači i imali su 3% nižu ovisnost o nikotinu.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, pušenje cigareta ostaje vodeći uzrok bolesti koje se mogu spriječiti, invaliditeta i smrti u SAD-u. Svaka peta smrt povezana je s uporabom duhana. Više od 90% sadašnjih pušača počelo je pušiti kao adolescenti. Procjenjuje se da je 80% mladih koji su koristili duhan započelo s aromatiziranim duhanskim proizvodima.

“Neke studije pokazuju da bi zabrana mentola mogla spriječiti čak 633.000 smrtnih slučajeva. Naši rezultati ukazuju sugeriraju da dodavanje mentola cigaretama povećava učestalost pušenja i ovisnost o nikotinu među mladima. Cigarete s mentolom također otežavaju napredak prema prestanku pušenja. Ovi rezultati pružaju snažnu potporu zabrani arome mentola koju je predložila FDA u zaštiti naše mladeži”, kaže dr. John P. Pierce, jedan od autora studije sa Sveučilišta California.

Izvornik: Leas EC, Benmarhnia T, Strong DR, Pierce JP. Use of Menthol Cigarettes, Smoking Frequency, and Nicotine Dependence Among US Youth. JAMA Netw Open. 2022 Jun 1;5(6):e2217144.

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.