x
x

Hilozni ascites

  14.05.2022.

Hilozni ascites je rijedak oblik ascitesa koji je karakteriziran nakupljanjem limfne tekućine bogate proteinima i hilomikronima u peritonealnoj šupljini. Prikaz slučaja muškaraca od 57 godina s hiloznim ascitesom objavljen je u časopisu new England Journal of Medicine.

Hilozni ascites

Kakva je podjela hiloznog ascitesa?

Može biti korisno podijeliti uzroke hiloznog ascitesa u dvije fiziološke kategorije. Prva kategorija uključuje stanja koja uzrokuju poremećaj limfne vaskulature, što rezultira istjecanjem limfe iz limfnog sustava u peritonealni prostor. Poremećaj limfe obično je uzrokovan oštećenjem uslijed abdominalne kirurgije, a nekirurške trauma su rjeđe. U drugu kategoriju spadaju stanja koja uzrokuju opstrukciju limfne vaskulature. Limfna opstrukcija može nastati bilo izravnim začepljenjem limfnog sustava ili poremećenom drenažom u venski sustav npr. zbog kongestivnog zatajivanja srca ili portalne hipertenzije zbog ciroze jetre.

Koji su uzroci limfne opstrukcije koji dovode do hiloznog ascitesa?

Bolesti koje uzrokuju opstrukciju limfe se grupiraju u upalne - nastale na neki vanjski podražaj, infektivne i maligne. Prva skupina upalnih uzroka obuhvaća sarkoidozu, izloženost zračenju i peritonealnu fibrozu. Infektivni uzroci limfne opstrukcije uključuju filarijazu i mikobakteriju. B-stanični limfomi često se manifestiraju s limfnom bolešću i važan su uzrok hiloznog ascitesa.

Kako liječimo hilozni ascites?

Prvi korak u liječenju hiloznog ascitesa je rješavanje uzroka nastanka ascitesa. Hilozni ascites možemo liječiti paracentezom, međutim, to može dovesti do komplikacija i sekundarnog infektivnog peritonitisa. Hilozni ascites se može kontrolirati smanjenjem proizvodnje hilomikrona, čime se smanjuje proizvodnja limfe. Potrebno je smanjiti unos dugolančanih masnih kiselina u prehrani i eventualno u liječenje uvesti orlistat. Orlistat je potentan, specifičan inhibitor gastrointestinalne lipaze, dugog djelovanja. Njegovo terapijsko djelovanje odvija se u lumenu želuca i tankom crijevu gdje stvara kovalentne veze s aktivnim serinskim mjestom gastričnih i gušteračnih lipaza. Enzim lipaza je tako inaktiviran i ne može hidrolizirati masti u triglicerida i na taj način ne dolazi do resorpcije slobodnih masnih kiselina i monoglicerida. Orlistat se primjenjuje u liječenju pretilosti. Proizvodnja limfe također se može smanjiti uporabom oktreotida koji smanjuje splanhnički krvotok. Hilozni ascites se u većini slučajeva ne smanjuje na primjenu diuretika.