x
x

Povećana učestalost kolorektalnog karcinoma u mlađoj životnoj dobi

  02.05.2022.

Mlađi bolesnici često nisu svjesni prisutnih simptoma kolorektalnog karcinoma i obično ih pripisuju uobičajenim, benignim stanjima.

Povećana učestalost kolorektalnog karcinoma u mlađoj životnoj dobi
Vjerojatno se radi o više faktora rizika za nastanak kolorektalnog karcinoma, od načina života do izloženosti okolišu tijekom nekoliko desetljeća koji mijenja crijevni mikrobiom

Kolika je učestalost kolorektalnog karcinoma u mlađoj životnoj dobi?

U SAD-u i drugim zemljama s visokim dohotkom tijekom posljednjih nekoliko desetljeća dogodio se alarmantan porast slučajeva raka debelog crijeva u osoba mlađih od 50 godina. Predviđa se da će se učestalost razvoja kolorektalnog karcinoma u mlađoj dobi stalno povećavati i više nego udvostručiti do 2030. Kolorektalni karcinom u mlađoj životnoj dobi sada čini približno 10% svih novih dijagnoza ovog raka, a popratni porast smrtnosti od kolorektalnog karcinoma tijekom posljednjeg desetljeća uočen je i među mlađim pacijentima. Kolorektalni karcinom u osoba mlađe životne dobi slabije je diferenciran i ima puno mikrosatelita.

Razlikuju li se klinička obilježja kolorektalnog karcinoma koji nastaje u mlađoj ili kasnijoj dobi?

Kliničke značajke raka debelog crijeva koji nastaje u mlađoj životnoj dobi razlikuju se od onih koji nastaju kasnije tijekom života. Kolorektalni karcinomi kod mlađih osoba najčešće se otkrivaju u rektumu, a zatim u distalnom kolonu. Više od 70% tih kolorektalnih karcinoma nalazi se u desnoj strani kolona. Za usporedbu, kolorektalni karcinomi dijagnosticirani u bolesnika starijih od 50 godina javljaju se sličnom učestalošću u proksimalnom kolonu i distalnom kolorektumu. Uznapredovali stadij bolesti tumor–čvor–metastaza (tj. stadij III. ili IV.) pri postavljanju dijagnoze vjerojatniji je u bolesnika s kolorektalnim karcinomom u mlađoj životnoj dobi  što je potvrđeno u studijama koje su uključivale kohorte u populacijskim studijama.

Koji su čimbenici rizika za nastanak kolorektalnog karcinoma u mlađoj životnoj dobi?

Iako primarni ili prevladavajući čimbenik rizika za nastanka kolorektalnog karcinoma u mlađoj životnoj dobi u cijelom svijetu nije pronađen, vjerojatno se radi o više faktora rizika, od načina života do izloženosti okolišu tijekom nekoliko desetljeća koji mijenja crijevni mikrobiom. Podatci ukazuju na značajno preklapanje s čimbenicima rizika za razvoj kolorektalnog karcinoma u starijoj dobi, uključujući prehranu zapadnjačkog stila, koja može promijeniti mikrobni sastav crijeva. To rezultira disbiozom i kroničnom upalom u sluznici debelog crijeva. Podaci iz opservacijske studije i prospektivne kohortne studije pokazali su da je pretilost u adolescenciji povezana s povećanom učestalošću nastanka raka debelog crijeva u osoba mlađe životne dobi i povezanom smrtnošću. Poznato je da antibiotici značajno mijenjaju mikrobiom crijeva, a dugotrajna uporaba antibiotika može biti čimbenik rizika za nastanak kolorektalnog karcinoma u mlađoj dobi. Somatsko mutacijsko profiliranje kolorektalnog karcinoma s ranim početkom nije otkrilo prethodno neidentificirane ili učinkovite promjene koje bi nam pružile razumijevanje patogeneze ovih karcinoma ili usmjerile liječenje.

Što se može učiniti u borbi protiv nastanka raka debelog crijeva u mlađoj životnoj dobi?

Izazovi i prepreke u poštivanju smjernica za probir raka debelog crijeva moraju se riješiti u mlađih odraslih osoba, kao i kod osoba s prosječnim rizikom, a koje su starije od 50 godina. Najvažniji čimbenik za poboljšanje pridržavanja smjernica za probir je preporuka liječnika. Liječnici primarne zdravstvene zaštite trebali bi prilagoditi preporuke za probir, uključujući neinvazivne testove temeljene na stolici, na temelju preferencija pacijenata. Dobivanje i ažuriranje podataka obiteljske anamneze važno je u identifikaciji pacijenata s visokim rizikom, za koje se mogu primijeniti individualne smjernice za probir. Univerzalno testiranje na kolorektalni karcinoma kod sindroma Lynch važan je korak, kao i preporuka multigenskog panel testiranja zametne linije za sve kolorektalne karcinome u mlađoj životnoj dobi.

Novi pristup probiru je procjena cirkulirajuće tumorske DNA u krvnoj plazmi za otkrivanje ranog stadija kolorektalnog raka. Ako se utvrdi da je ovaj pristup uspješan u kliničkim ispitivanjima, on može povećati stopu probira.