x
x

Spontani pneumomedijastinum nakon spirometrije - prikaz slučaja

  10.04.2022.

U ovom radu opisan je bolesnik sa spontanim pneumomedijastinumom nakon spirometrije, a dva mjeseca nakon preboljenja pneumonije COVID-19. Spontani pneumomedijastinum (SPM) je rijetka komplikacija plućnih bolesti. Prema trenutnoj literaturi, zabilježeno je svega nekoliko slučajeva SPM-a u bolesnika nakon izvođenja spirometrije.

Spontani pneumomedijastinum nakon spirometrije - prikaz slučaja
SPM se obično ne viđa kod virusnih pneumonija, ali je opisana u bolesnika s akutnom upalom pluća kod COVID-19 bolesti.

Spontani pneumomedijastinum (SPM), naziva se još i medijastinalni emfizem, rijetka je komplikacija plućnih bolesti i najčešće se uočava u bolesnika na mehaničkoj ventilaciji, ali može biti i posljedica kašlja, pogoršanja astme ili Valsalvinog manevra. Prava incidencija SPM-a je nepoznata jer se pojavljuju znakovi i simptomi identične su akutnim respiratornim bolestima ili mišićno-koštanim poremećajima. SPM se obično javlja kao posljedica curenja zraka nakon male alveolarne rupture. Drugi mogući uzroci pneumomedijastinuma su trauma ili ruptura jednjaka.

U ovom prikazu bolesnika opisan je bolesnik koji je 70 dana nakon hospitalizacije zbog teške pneumonije COVID-19 nakon izvođenja spirometrije dobio spontani pneumomedijastinum i pneumotoraks. Na HRCT-u (CT toraksa visoke rezolucije) prsnog koša nakon spirometrije bio je vidljiv manji desnostrani pneumotoraks te pneumomedijastinum uz uzorak takozvanog 'mliječnog stakla' u svim plućnim režnjevima. Budući da je bolesnik bio kardiopulmonalno kompenziran, preporučen je konzervativni pristup i daljnje praćenje. Budući da su dugoročne posljedice pneumonije COVID-19 još uvijek nedovoljno poznate, učinci infekcije na respiracijski te druge organske sustave pratit će se u idućim godinama.

SPM može nastati kao vrlo rijetka komplikacija redovnog ispitivanja plućne funkcije spirometrijom tijekom koje se provodi forsirani ekspirij. S obzirom na oštećenje plućnog parenhima uzrokovano pneumonijom COVID-19, Pneumomedijastinum se može očekivati kao moguća, iako rijetka komplikacija nakon provođenja spirometrije u razdoblju bolesti 'post-COVID-19'.

Ana Ljilja, Darjan Ranilović, Ivan Marasović, Dino Bešić, Nevenka Piskač Živković