x
x

Održan skup o prevenciji i liječenju virusnih hepatitisa u korisnika droga

  09.04.2022.

U sklopu provedbe ESF projekta "Deinstitucionalizacija usluga za osobe s problemima ovisnosti - Razvoj mreže socijalnih usluga", Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji s Hrvatskim epidemiološkim društvom HLZ-a (HED) organizirali su stručni skup "Zajedničkim snagama do bolje prevencije i liječenja virusnih hepatitisa u korisnika droga".

Održan skup o prevenciji i liječenju virusnih hepatitisa u korisnika droga

U Hrvatskoj je učestalost hepatitisa B i C u općoj populaciji niska (prevalencija manje od 1%), no učestalost je značajno viša u populacijama koje imaju veći rizik za hepatitis B i C.

To su pretežito osobe koje koriste droge injektiranjem, njihovi partneri i osobe s rizičnim spolnim ponašanjem.

Osobe koje injektiraju droge čine glavnu skupinu s povećanim rizikom za hepatitis C, s prevalencijom od 29% do 65% (ovisno o uzorku i dizajnu istraživanja).

Prema procjenama epidemioloških istraživanja, u Hrvatskoj oko 25000 osoba ima kronični hepatitis B, a oko 40000 osoba su nosioci protutijela na hepatitis C.

Prema procjenama matematičkih modela, oko 12000 osoba treba se liječiti od hepatitisa C.

ESF projektom "Deinstitucionalizacija usluga za osobe s problemima ovisnosti - Razvoj mreže socijalnih usluga" obuhvaćeni su ključni segmenti zajednice osoba u povećanom riziku od korištenja droga - preko 500 obuhvaćenih korisnika u 19 posjeta u 11 centara s programima smanjenja šteta, terapijskih i rehabilitacijskih zajednica i 4 zatvorske institucije diljem Hrvatske, u kojima je utvrđena visoka prevalencija osoba koje nisu u sustavu skrbi i liječenja hepatitisa C (anti-HCV pozitivnih korisnika 40% u centrima s programima smanjenje štete, 30% u terapijskim zajednicama i 26% korisnika u zatvorskim ustanovama).

Provedene su edukacije stručnjaka uz korištenje izrađenog Priručnika za stručnjake za rad s osobama u povećanom riziku od korištenja droga - Prevencija hepatitisa B i C te izrađeni i distribuirani brojni edukativni materijali o virusnim hepatitisima i podršci prilikom dijagnoze bolesti te prevenciji predoziranja drogama.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ww.hzjz.hr

VEZANI SADRŽAJ