x
x

Smanjuju li vitamin D i omega-3 masne kiseline rizik od autoimunih bolesti?

  16.03.2022.

Uzimanje vitamina D i omega-3 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani pokazuje pozitivan učinak kod autoimunih bolesti.

Smanjuju li vitamin D i omega-3 masne kiseline rizik od autoimunih bolesti?
Uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani tijekom pet godina, s ili bez omega-3 masnih kiselina, smanjilo je rizik od razvoja autoimunih bolesti za 22%.

Autoimune bolesti, koje nastaju kao pretjerana reakcija imunološkog sustava na vlastita tkiva, treći su glavni uzročnik smrtnosti u svijetu i vodeći uzrok smrtnosti kod žena. Međutim, još uvijek nedostaje učinkovitih tretmana kojim bi se mogao spriječiti njihov razvoj i progresija.

Cilj novog istraživanja bio je ispitati može li unos vitamina D i omega-3 masnih kiselina smanjiti rizik od razvoja autoimunih bolesti. U randomiziranoj studiji sudjelovalo je 25 871 ispitanika, od kojih je podjednako bilo muškaraca i žena starijih od 50 godina. Naime, Cox-ovim modelom proporcionalnih opasnosti testirao se utjecaj vitamina D i omega-3 masnih kiselina na razvoj autoimunih bolesti u periodu od pet godina.

Istraživanje se provodilo u dvjema skupinama od kojih je prva ispitivala utjecaj vitamina D, a druga utjecaj omega-3 masnih kiselina. Ispitanici su nasumično dobivali 2000 IJ vitamina D ili odgovarajućeg placeba te 1000 mg omega-3 masnih kiselina ili odgovarajućeg placeba dnevno.

Potvrđene su brojne autoimune bolesti, poput reumatoidnog artritisa, reumatske polimialgije, autoimune bolesti štitnjače, psorijaze i ostalih koje su ispitanici s razvijenim autoimunim bolestima prijavili. U prvoj skupini 123 ispitanika koja su unosila vitamin D i 155 ispitanika koji su unosili placebo imali su potvrđenu autoimunu bolest. Što se tiče druge skupine, 130 ispitanika koji su unosili omega-3 masne kiseline i 148 ispitanika koji su unosili placebo razvili su autoimunu bolest. Ukupno, 63 ispitanika koji su unosili i vitamin D i omega-3 masne kiselina, 60 ispitanika koji su unosili samo vitamin D te 67 ispitanika koji su unosili samo omega-3 masne kiseline razvili su autoimune bolesti.

Pokazalo se kako je uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani tijekom pet godina, s ili bez omega-3 masnih kiselina, smanjilo rizik od razvoja autoimunih bolesti za 22%, dok je uzimanje omega-3 masnih kiselina, s ili bez vitamina D, smanjilo isti rizik za 15% u usporedbi s ispitanicima koji su uzimali placebo.

Rezultati provedenog istraživanja od velike su kliničke važnosti iz razloga što su otkriveni sigurni dodaci prehrani koji bi mogli poslužiti kao pomoć kod autoimunih bolesti. Autori smatraju kako su potrebna daljnja istraživanja na mlađoj populaciji i osobama koje imaju povećan rizik od razvoja autoimunih bolesti.

BMJ 2022;376:e066452

Izvor: vitamini.hr