x
x

Broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad

  15.03.2022.

Ovogodišnji, 26. Dan narcisa koji će se u subotu, 26. ožujka od 10 do 14 sati po prvi put nakon početka pandemije koronavirusa održati na Trgu bana Josipa Jelačića donosi pozitivne vijesti, no istovremeno upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti od žena – raka dojke.

Broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad

Naime, prema posljednjim objavljenim podacima broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad, pa tako ova opaka bolest više nije predvodnik uzroka smrti Hrvatica već se sada nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i  raka debelog crijeva. Uz ove lijepe vijesti kojima se zajedno veselimo, nove statistike donose i zabrinjavajući porast oboljelih, stoga je više nego ikad važno osvijestiti građane o načinima prevencije kojima u ovim nikad izazovnijim vremenima možemo očuvati svoje zdravlje.

Upravo s tom misijom Hrvatska liga protiva raka, Grad Zagreb i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozivaju sve građane da se nakon dvije godine online održavanja ponovo uživo pridruže 26. Danu narcisa gdje će uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa moći saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.

“Veseli me činjenica da su stope smrtnosti žena od raka dojke niže i da ćemo se nakon dvije godine ponovno družiti s našim građanima na Trgu Josipa bana Jelačića jer nam je želja i da broj oboljelih žena bude što manji.” - ističe predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof.dr.sc., Damir Eljuga.

U sklopu 26. Dana narcisa na Trgu bana Jelačića bit će postavljen i mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imati jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u sljedećim danima.

Značajan napredak pada smrtnosti od raka dojke dijelom je rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke ali i sve bolje dijagnostike i liječenja. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja. Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%, međutim dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Godišnje se u okviru programa na mamografiju pozove oko 150.000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

26. Dan narcisa održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a uz podršku Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Budi narcisa – pregledavaj dojke

Izvor: Hrvatska liga protiva raka, Grad Zagreb i Hrvatski zavod za javno zdravstvo