x
x

Učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19 u zdravstvenih djelatnika

  07.03.2022.

Započelo Europsko istraživanje učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19 u sprečavanju laboratorijski potvrđene SARS-CoV-2 infekcije u zdravstvenih djelatnika. Mnoge su zemlje uključile zdravstvene djelatnike u prioritetnu skupinu za cijepljenje zbog povećanog rizika od infekcije sa SARS-CoV-2 i mogućnosti prijenosa infekcije na pacijente s rizikom razvoja težih oblika COVID-19 bolesti, ali i kako bi održali funkcioniranje zdravstvenog sustava. Procjena učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19 ključna je za razumijevanje rizika i koristi provođenja programa cijepljenja.

Učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19 u zdravstvenih djelatnika

Istraživanje učinkovitosti cjepiva u uvjetima široke primjene u populaciji može pridonijeti procjeni učinkovitosti cjepiva u različitim dobnim skupinama i utjecaju čimbenika rizika, trajanju zaštite cjepiva, relativnoj učinkovitosti različitih cjepiva, učinkovitosti jedne u usporedbi s dvije doze, te učinkovitosti cjepiva kod novih varijanti SARS-CoV-2.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo se uključio u Europsku studiju istraživanja učinkovitosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 u kohorti zdravstvenih djelatnika. Provođenje projekta organizira i koordinira Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti u suradnji sa EPICONCEPT-om.

Cilj istraživanja je procijeniti učinkovitost dostupnih cjepiva protiv bolesti COVID-19 u sprječavanju razvoja infekcije sa SARS-CoV-2, a koja je potvrđena molekularnom RT-PCR metodom. Na teritoriju Hrvatske, istraživanje se provodi među zdravstvenim djelatnicima u Kliničkom bolničkom centru Zagreb i Klinici za psihijatriju Vrapče.

Ovakvi oblici istraživanja cjepiva protiv bolesti COVID-19 ključni su za utvrđivanje učinkovitosti cjepiva među ciljnim skupinama. Zbog postizanja preciznosti i brze procijene učinkovitosti cjepiva važno je osigurati dovoljno velik broj ispitanika što se ostvaruje udruživanjem više istraživanja u nekoliko europskih zemalja. Ovakva istraživanja dati će važan znanstveni doprinos boljem razumijevanju čimbenika koji utječu na učinkovitost cjepiva, trajanje zaštite inducirane cjepivom, utjecaja novih varijanti SARS-CoV-2 virusa na zaštitu stvorenu cijepljenjem te ostalih karakteristika cijepljenja protiv bolesti COVID-19 među zdravstvenim radnicima. Takve spoznaje korisne su u daljnjem razvoju strategija cijepljenja protiv bolesti COVID-19.