x
x

Fizioterapeutske kompetencije u rehabilitaciji kardiovaskularnih bolesnika

  01.03.2022.

Radna grupa za rehabilitaciju Hrvatskoga kardiološkog društva, donijela je Postupnik o rehabilitaciji kardioloških bolesnika. Donesene preporuke temeljile su se na činjenici da se u budućnosti očekivao sve veći broj bolesnika u subakutnoj i kroničnoj fazi bolesti, kojima je potrebno dugotrajno liječenje. Kardiološka rehabilitacija, zbog stručnih i organizacijskih razloga, izdvaja se iz pojma fizikalne medicine i rehabilitacije kao poseban entitet – „rehabilitacija kardiovaskularnih bolesnika”

Fizioterapeutske kompetencije u rehabilitaciji kardiovaskularnih bolesnika

U procesu kardiološke rehabilitacije, fizikalna terapija primjenjuje se za postizanje što boljeg fizičkog, psihičkog i socijalnog stanja bolesnika te njegova povratka aktivnostima svakodnevnoga života u obitelji i zajednici. U tom procesu, koji provodi interdisciplinarni tim, fizioterapeuti i njihove kompetencije imaju bitnu ulogu. Proces fizikalne terapije i rehabilitacije obuhvaća procjenu, intervenciju i evaluaciju u svim fazama, od koronarne jedinice pa do završne faze rehabilitacije. Fizioterapeutska procjena bolesnika sastoji se od subjektivnog i objektivnog pregleda, analize medicinske dokumentacije, fizioterapeutske anamneze, plana intervencija, postupaka mjerenja i testova.

U procesu kardiološke rehabilitacije, posebne kompetencije fizioterapeuta potrebne su u dijagnostičkim pretragama (ergometrijsko testiranje, spirometrija, kontinuirano snimanje 24-satnog elektrokardiograma, kontinuirano snimanje 24-satnog krvnog tlaka, EKG, TCD i ehokardiografija), kojima se evaluiraju rezultati intervencija i opseg koronarnih bolesti.

Kardiološka rehabilitacija dijeli se u tri međusobno povezane faze.

Prva faza obuhvaća akutno i rano postakutno liječenje nakon akutnog koronarnog sindroma ili kardiokirurške operacije u koronarnim jedinicama i kardiološkim odjelima.

Druga faza obuhvaća kasno postakutno liječenje, a obavlja se stacionarno, u specijaliziranim ustanovama za rehabilitaciju.

Treća je faza doživotna, a obuhvaća trajno praćenje i skrb za bolesnike, što se provodi periodički, ambulantno te u bolničkoj ili izvanbolničkoj službi.

Bitnu ulogu ima i prevencija kardiovaskularnih bolesti, kroz kontrolu čimbenika rizika, tjelesnu aktivnost, odnosno provođenje strategija djelovanja na razini pojedinca i cijele populacije. 

Jadranka Paun Judaš, Nenad Lakušić