x
x

Veličina adenoidnih vegetacija u djece s upalom srednjeg uha s izljevom

  26.02.2022.

Upala srednjeg uha s izljevom je bolest karakterizirana perzistencijom serozne ili mukozne tekućine u srednjem uhu bez znakova akutne infekcije. Važno je posumnjati na ovu bolest jer se najčešće ne pojavljuje s naglim upalnim simptomima i može proći nezapaženo, asimptomatski. Dva su glavna etiološka faktora ove bolesti – adenoidna hipertrofija i disfunkcija Eustahijeve cijevi.

Veličina adenoidnih vegetacija u djece s upalom srednjeg uha s izljevom
Procjenjuje se da više od 50% djece ima dijagnozu upale srednjeg uha s izljevom do dobi od 1 godine, a do 90% do odlaska u školu.

Kronična upala srednjeg uha s izljevom jedna je od najučestalijih pedijatrijskih bolesti i najčešći uzrok gubitka sluha u djece. Poznato je da je adenoidna hipertrofija (AH) povezana s učestalošću upale srednjeg uha s izljevom. Bolje razumijevanje njihove povezanosti bi moglo ponuditi dokaz za novi standard u dijagnostici i liječenju kronične upale srednjeg uha s izljevom. U ovo retrospektivno istraživanje provedeno od travnja 2016. do travnja 2018. godine bilo je uključeno 65 djece u dobi od 2-12 godina s dijagnozom kronične upale srednjeg uha s izljevom i simptomima AH, kod koje je konzervativna terapija bila neuspješna. Svoj djeci je uzeta detaljna heteroanamneza i pred-dijagnostičke pretrage koje uključuju otoskopiju, rinoskopiju i orofaringoskopiju. Dijagnostičke pretrage uključuju fiberendoskopiju epifarinksa i audiološku obradu koja obuhvaća timpanometriju i tonalnu audiometriju. Gradiranje AH je napravljeno prema sustavu Cassano s endoskopskom vizualizacijom adenoidnih vegetacija. Od 65 djece, bilo je 37 dječaka i 28 djevočica, bez statistički značajne razlike u broju i spolu u svim dobnim skupinama. Rezultati rada pokazuju da je najčešća incidencija kronične upale srednjeg uha s izljevom i AH u mlađoj dobi (2-5 i 6-9 godina). Najčešći gradusi su bili AH II. (35,38%) i AH III. (50,77%) (p<0,001). Najčešći prezentirajući simptomi bili su gubitak sluha (100%), noćno hrkanje (64,62%) i otežano disanje na nos (60%). Veći gradus AH povezan je s većom učestalosti upale srednjeg uha s izljevom te može uzrokovati neuspjeh konzervativne terapije.

Marta Zrinka Galić, Marisa Klančnik