x
x

Kako liječiti palijativnog neurološkog bolesnika

  18.01.2022.

Poslijediplomski tečaju trajnog medicinskog usavršavanja I. kategorije: "Kako liječiti palijativnog neurološkog bolesnika" održati će se 11. veljače 2022. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Klinike za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za kognitivnu neurologiju i neurofiziologiju, Centra za palijativnu medicinu, komunikacijske vještine i etiku, Hrvatskog neurološkog društva i Udruge za istraživanje poremećaja spoznajnih funkcija i pokreta.

Kako liječiti palijativnog neurološkog bolesnika

Palijativna skrb u neurologiji je novo područje koje dobiva sve veću važnost u očima profesionalaca koji se često brinu za kronične, kritično bolesne i umiruće pacijente s neurološkim bolestima. U skladu s time je i zaključak Europskog udruženje za Palijativnu skrb koji smatra da stručnjaci za palijativnu skrb trebaju razumjeti i imati kontinuiranu edukaciju o neurološkim simptomima.  U  okviru inicijative razvoja palijativne medicine u Hrvatskoj, organizira se tečaj koji bi govorio o posebnosti palijativne medicine u neurološkim bolestima, a koji je namijenjen svim sudionicima palijativne skrbi.

Tečaj će se održati na Svjetski dan bolesnika u svrhu podizanja svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika i potrebom za stvaranje bolje zdravstvene zaštite koja će svakom bolesniku omogućiti kvalitetnu zdravstvenu skrb. U okviru tečaja  obuhvaćeni su sve relevantni elementi palijativne skrbi i uključujući komunikaciju s neurološkim bolesnikom, procjenu simptoma i njihovo ublažavanje, planiranje skrbi i brojne druge aspekte.

Predavanja su multidisciplinarna i obuhvatiti će različita područja uključivši prepoznavanje, liječenje i zbrinjavanje bolesnika s palijativnim potrebama. Polaznici će steći znanje o komunikacijskim vještinama koje su neophodne za uspješno liječenje bolesnika te uspješnu suradnju s njihovim obiteljima. Tečaj je koncipiran tako da polaznicima pruži teoretsku i praktičnu podlogu za kompetentno zbrinjavanje bolesnika u cilju unapređenja kvalitete života bolesnika i njihovih obitelji.

 Ovo je treći po redu poslijediplomskom tečaju iz palijativne medicine u neurologiji. Ove godine će se s obzirom na epidemiološku situaciju održati „online“. Sudjelovanje na tečaju oslobođeno je kotizacije, a Hrvatska liječnička komora sudjelovanje vrednuje s 8 bodova.