x
x

Rak vrata maternice – rak kojeg možemo spriječiti

  16.01.2022.

Prvi mjesec u godini već je tradicionalno posvećen temama vezanim za rak vrata maternice. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavamo 15. siječnja, a Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u tjednu od 17. do 23. siječnja ove godine.

Rak vrata maternice – rak kojeg možemo spriječiti
Rak vrata maternice jedno je od najpreventabilnijih sijela raka. Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije.

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovo se javlja u nešto mlađoj dobi-prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je četvrto sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. Važno je napomenuti da nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i otkriti u vrlo ranoj fazi, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama.

Međutim, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja  i dalje su vrlo visoki, i ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena.

Zbog mogućnosti prevencije, i velikog tereta koji predstavlja, Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2020. godine usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice (stopa incidencije <4/100 000 žena). Jedan od preduvjeta za ostvarenje tog cilja je visok stupanj procijepljenosti i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.

Osim toga, prošle je godine usvojen i Europski plan borbe protiv raka, koji kao jedan od ciljeva ima i pružanje potpore zemljama članicama u eliminaciji raka vrata maternice. Kao nužni koraci navode se usvajanje i implementacija organiziranog probira na rak vrata maternice temeljenog na najnovijim dokazima, poboljšanje obuhvata probirom (posebno u zemljama Srednje i Istočne Europe), osigurano liječenje otkrivenih premalignih i malignih promjena te povećanje cijepnog obuhvata na 90% do 2030. godine.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola.

Iako sprečava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test).

U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) u RH je 78% žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (PAPA test) u posljednje 3 godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo liječenje vrlo uspješno.

Osim PAPA testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje. Obrisak vrata maternice i rodnice analiziraju se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.

Treba još jednom spomenuti da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka.  Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice –  sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!