x
x

Memorijske T-stanice nakon prehlade mogu pružiti zaštitu i od COVID-19

  15.01.2022.

Visoka razina T-stanica iz obične prehlade uzrokovane humanim koronavirusima mogu pružiti zaštitu od COVID-19, pokazala je studija Imperial College London, a koja bi mogla dati informacije o pristupima za cjepiva druge generacije.

Memorijske T-stanice nakon prehlade mogu pružiti zaštitu i od COVID-19

Imunitet protiv COVID-19 bolesti vrlo je složen,  postoje dokazi o smanjenju razine antitijela šest mjeseci nakon cijepljenja, vjeruje se da T-stanice igraju vitalnu ulogu u zaštiti od bolesti.

Novo istraživanje ukazuje da križno reaktivne T-stanice također mogu štititi od infekcije.

U studiji započetoj u rujnu 2020. godine, praćena je razina križno reaktivnih T-stanica, koje su generirale prethodne infekcije virusom prehlade (huCoV) u 52 kontakta u kućanstvu, s pozitivnim slučajevima COVID-19 ubrzo nakon izlaganja, kako bi se vidjelo jesu li pozitivni na testu za SARS-CoV-2.

Utvrđeno je da 26 ispitanika koji nisu razvili infekciju  imaju značajno višu razinu tih memorijskih T-stanica od ljudi koji su se zarazili. Odnosno visoke razine već postojećih T stanica, koje tijelo stvara kada je zaraženo drugim ljudskim koronavirusima poput  prehlade, mogu zaštititi i od infekcije COVID-19.  Nije navedeno koliko bi mogla trajati zaštita  T-stanicama stvorenim nakon obične prehlade.

Ovo istraživanje ukazuje da bi unutarnji proteini virusa SARS-CoV-2, a koji su ciljani T-stanicama mogli postati alternativna meta za proizvođače cjepiva. Trenutna cjepiva protiv COVID-19 ciljaju na spike protein, koji redovito mutira, stvarajući varijante kao što je Omicron koje smanjuju učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije. Nasuprot  tome, unutarnji proteini ciljani zaštitnim T-stanicama znatno manje mutiraju. Oni su visoko konzervirani između različitih varijanti SARS-CoV-2, uključujući Omicron. Nova cjepiva koja uključuju ove konzervirane, unutarnje proteine ​​stoga bi mogla izazvati  široke zaštitne T stanične odgovore koji bi trebali štititi od sadašnjih i budućih varijanti SARS-CoV-2.

Izvor: Nature Communication

https://doi.org/10.1038/s41467-021-27674-x