x
x

Ministarstvo zdravstva: upute o brzom antigenskom testu za primarnu zaštitu

  15.01.2022.

Ministarstvo zdravstva je obiteljskim liječnicima poslalo detaljne upute za brzo antigensko testiranje koje počinje 17. siječnja.

Ministarstvo zdravstva: upute o brzom antigenskom testu za primarnu zaštitu

Upute o brzom antigenskom testu (BAT) su liječnicima obiteljske medicine poslane kao odgovor na pojačano širenje epidemije i porast novozaraženih koji imaju sve veću potrebu za testiranjem.

Rezultate pozitivnog BAT-a obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom, a rezultate testa potrebno je evidentirati u bazu HZZO-a.

U slučaju negativnog rezultata BAT-a iz HZZO-a se generira EU digitalna potvrda, a kod pozitivnog testa izabrani liječnik svojim pacijentima ne izdaje navedenu potvrdu o pozitivnom BAT-u, već na temelju toga određuje pacijentu izolaciju te po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju koja vrijedi isključivo u Hrvatskoj.

U uputama su također navedene preporuke domovima zdravlja za organizaciju testiranja u izoliranim prostorima za uzimanje brisova kako bi se smanjio kontakt s drugim pacijentima te za uzimanje BAT testova u nadležnom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

HZZO je u četvrtak donio odluku o načinu plaćanja ovog testiranja izvan maksimalnog iznosa sredstava za provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provođenju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ministarstvo zdravstva