x
x

Medicinska naklada: Bolest stopala i gležanjskog zgloba

  16.01.2022.

Svrha je ove knjige sažeto prikazati osnovne podatke o bolestima koje se pojavljuju na stopalu i gležanjskom zglobu te pomoći u stjecanju kliničkog znanja o njima. Stopala mogu pacijentima i liječnicima zadavati velike teškoće, a tajna je njihova prevladavanja u poznavanju i razumijevanju ključnih pojedinosti o građi i funkciji te bolestima koje pogađaju taj dio donjeg ekstremiteta.

Medicinska naklada: Bolest stopala i gležanjskog zgloba

Stopalo je organ složene građe i funkcije, podložno raznolikim bolestima i izloženo mnogobrojnim ozljedama. Na njemu se ocrtavaju i bolesti ostalih tjelesnih sustava (cirkulacije, živaca, metabolizma, endokrinog i koštanog sustava, kao i kože) pa je dobar primjer cjelovitosti i povezanosti organizma u fiziološkim i patološkim zbivanjima koja prelaze granice posebnih kliničkih disciplina. 

U knjizi je na prikladan način u dva uvodna poglavlja iznesena funkcionalna anatomija i biomehanika te dijagnostika bolesti stopala i gležanjskog zgloba, što omogućuje razumijevanje dalje iznesenih patoloških stanja koja su vrlo dobro razvrstana u sljedećih trinaest poglavlja. Orginalne ilustracije (iz autorova fundusa) izvrsno nadopunjuju tekst. Tekst je učinjen zanimljivijim i kratkim napomenama o eponimima.

Ova knjiga o podrijetlu, prirodi i učincima bolesti stopala i o njihovu prepoznavanju i liječenju namijenjena je studentima, liječnicima opće medicine, specijalizantima i specijalistima ortopedije i traumatologije, fizikalne medicine, reumatologije i kineziologije, a može poslužiti i bolesnicima.