x
x

Predstavljanje udžbenika Psihopatologija i Psihijatrija – 13. 10.

  12.10.2022.

Predstavljanje udžbenika Psihopatologija i Psihijatrija – 13.10. u 18 sati, HLZ – Šubićeva 9.

Predstavljanje udžbenika Psihopatologija i Psihijatrija – 13. 10.

Četvrto, dopunjeno i obnovljeno izdanje knjige "Psihopatoligija" Dražena Begića, uvelike se razlikuje od početnoga, prvog izdanja. Nova "Psihopatologija" u izdanju Medicinske naklade, na 791 stranici sadrži neka nova poglavlja, a neka su poglavlja znatno obnovljena. 

Ovo, četvrto, obnovljeno i dopunjeno izdanje uvelike se razlikuje od početnoga, prvog izdanja. Dodana su nova poglavlja (o epidemiologiji u psihijatriji i psihopatologiji, o transkulturalnoj psihopatologiji). Neka su poglavlja znatno promijenjena (o povijesti psihopatologije, o klasifikaciji psihičkih poremećaja, o dijagnozi psihičkih poremećaja, o bolestima ovisnosti, o suicidalnosti). Uvršteni su novi entiteti, npr. organski katatoni poremećaj, psihičkim poremećaji uzrokovani sintetičkim katinonima i kanabinoidima, bihevioralne ovisnosti, poremećaj s uvjerenjem o vlastitom neugodnom mirisu, ruminacijsko- regurgitacijski poremećaj, kompulzivni poremećaj seksualnog ponašanja i dr.

Najznačajnija promjena odnosi se na uvođenje 11. revizije Međunarodne klasifikacije bolesti, MKB-11, odnosno njezina konceptualiziranja psihičkih poremećaja i njihova šifriranja. Pri opisu kliničkih entiteta, gdje god je to bilo moguće, navedena je postojeća, MKB-10 i buduća MKB-11 klasifikacija, odnosno stara i nova šifra (kod). To će olakšati snalaženje u primjeni novog klasifikacijskog sustava u prijelaznom razdoblju.