x
x

SZO: ne može se govoriti o blagom COVID-19 uzrokovanim omikronom

  09.01.2022.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavili su da se čini da infektivnija omikron varijanta COVID-19 izaziva manje teške kliničke slike bolesti od globalno dominantnog soja delta, međutim, upozoravaju kako ne treba bolest kategorizirati kao blažu.

SZO: ne može se govoriti o blagom COVID-19 uzrokovanim omikronom

  • Janet Diaz, voditeljica odjela o kliničkim podatcima iz provedenih studija u SZO-u, izjavila je da su rane studije pokazale da postoji smanjen rizik od hospitalizacija kod zaraženih omikronom u usporedbi s deltom, a u to je uključen i manji rizik od teških infekcija kod mladih i starijih osoba
  • Iako se čini da omikron uzrokuje blaže infekcije COVID-19 u usporedbi s deltom, posebno kod onih koji su cijepljeni, to ne znači da ga treba kategorizirati kao blagi, istaknuo je i generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.
  • Ujedno je upozorio na "tsunami" slučajeva jer globalne infekcije rastu prema rekordima koje potiču i omikron i delta, zdravstveni sustavi su preopterećeni, a vlade se bore s koronavirusom.
  • Tedros je također ponovio svoj poziv na veću globalnu pravednost u distribuciji i pristupu cjepivima i istaknuo da je na temelju trenutne stope uvođenja cjepiva, u 109 zemalja propušten cilj SZO-a o potpunoj procjepljenosti 70% svjetske populacije do srpnja 2021.
  • Uvođenje booster doza jedne za drugom u tek malom broju zemalja neće okončati pandemiju dok milijarde ostaju potpuno nezaštićene, istaknuto je u SZO-u.