x
x

COVID-19: omikron izaziva blažu infekciju od delte?

  05.01.2022.

Tri nove studije u kojima je opisano da su infekcije omikronom blaže u odnosu na delta varijantu SARS-CoV-2 virusa, proveli su istraživači u Južnoj Africi, Škotskoj i Engleskoj. Ohrabrujuća je vijest da je val infekcija omikronom u Južnoj Africi vjerojatno već dosegao vrhunac.

COVID-19: omikron izaziva blažu infekciju od delte?

Nova južnoafrička studija pokazala je da je rizik od hospitalizacije bio oko 70% manji u slučajevima zaraze omikron varijantom u usporedbi s osobama zaraženim drugim varijantama virusa SARS-CoV-2. Podatci su prikupljeni tijekom rane faze omikron vala, u trenutku kad je stopa infekcije bila niska.

Postoji i veća vjerojatnost da će omikron izazvati reinfekciju kod osoba koje su već preboljele COVID-19, ali će vjerojatno uzrokovati veći broj blažih infekcija. U kliničkom ispitivanju je oko 70% ispitanika preboljelo COVID-19, a 30% ih je cijepljeno.

Dvije odvojene britanske studije poduprle su rezultate južnoafričke studije i potvrdile smanjen broj hospitalizacija u slučaju varijante omikron.

Tijekom studenog i prosinca, infekcije omikronom u Škotskoj bile su povezane s dvotrećinskim smanjenjem rizika od hospitalizacije u usporedbi s varijantom delta.

U međuvremenu, istraživači u Engleskoj otkrili su da je kod bolesnika s omikronom vjerojatnost da će završiti u bolnici u usporedbi s pacijentima zaraženim delta varijantom, manja za 15% do 20%, odnosno vjerojatnost za hospitalizaciju u intenzivnoj njezi manja za 40% do 45%.

Istraživači Imperial Collegea iz Londona istaknuli su da je prethodno stečeni imunitet pridonio blažim infekcijama s omikron varijantom koronavirusa.

Međutim, omikron varijanta će se širiti i na stariju populaciju i osobe s većim rizikom, tako da se očekuje promjena dosad prikupljenih podataka.

U međuvremenu, omikron se tijekom blagdana proširio na svih 50 američkih država. Više od 204 milijuna Amerikanaca u potpunosti je cijepljeno, a samo 63,2 milijuna ih je do sada primilo booster dozu, izvijestio je CDC.