x
x

Može li gubitak tjelesne mase prevenirati teški COVID-19?

  07.01.2022.

Poznato je da je pretilost jedan od vodećih čimbenika rizika za teški oblik COVID-19, ali nova studija objavljena u časopisu JAMA Surgery ističe da znatan gubitak tjelesna mase može smanjiti taj rizik.

Može li gubitak tjelesne mase prevenirati teški COVID-19?

Istraživači iz Clevelandske bolnice utvrdili su da su pretili bolesnici koji su postigli znatan i trajan gubitak tjelesne mase barijatrijskom operacijom prije infekcije COVID-19 smanjili rizik od razvoja teške bolesti za oko 60%.

Provedeno kliničko istraživanje je istaknulo dokaze da je pretilost promjenjivi čimbenik rizika za COVID-19 koji se može poboljšati uspješnom intervencijom mršavljenja.

U istraživanje je uključeno više od 20.000 odraslih pretilih osoba. Skupina od više 5.000 bolesnika s indeksom tjelesne mase od 35 ili više koji su imali barijatrijsku operaciju između 2004. i 2017. uspoređena je s više od 15.000 kontrolnih bolesnika koji nisu imali operativni zahvat u omjeru 1:3. Bolesnici u istraživanoj skupini koji su podvrgnuti barijatrijskoj operaciji izgubili su 19% tjelesne mase prije 1. ožujka 2020. u odnosu na ispitanike iz kontrolne skupine.

Aminian i suradnici su istraživali četiri ishoda COVID-19, uključujući stopu zaraze virusom, hospitalizaciju, potrebu za dodatnim kisikom i tešku bolest, koju su definirali kao prijam na jedinicu intenzivnog liječenja, potrebu za mehaničkom ventilacijom ili smrtni ishod.

Otkrili su da je stopa infekcije slična između ispitivane i kontrolne skupina, ali pacijenti koji su podvrgnuti operaciji, imali su 49% manji rizik od hospitalizacije, 63% manji rizik od potrebe za dodatnim kisikom i 60% manji rizik razvoja teške bolesti COVID-19.

Ovi rezultati podupiru tvrdnju o reverzibilnosti zdravstvenih posljedica pretilosti u bolesnika s COVID-19 tako da naglasak treba staviti na gubitak tjelesne mase kao na javnozdravstvenu strategiju koja može poboljšati ishode tijekom pandemije COVID-19 kao i na ishode nekih drugih zaraznih bolesti. Treba se prisjetiti i da je 40% Amerikanaca pretilo.

Razlog zbog kojeg gubitak težine ima takav utjecaj nije jasan, ali podaci govore da su bolesnici koji su bili podvrgnuti operaciji mršavljenja bili zdraviji u vrijeme infekcije, što je rezultiralo boljim ishodima. Pretilost također slabi imunološki sustav, stvara kronično upalno stanje i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, tromboze i otežava normalnu respiraciju.