x
x

COVID:19: Kako mRNA cjepiva utječu na imunitet?

  31.12.2021.

Specifični memorijski odgovori B stanica i T stanica induciran mRNA cjepivima protiv COVID-19 prisutan je i nakon pada titra specifičnih protutijela, objavljeno je u časopisu Science.

COVID:19: Kako mRNA cjepiva utječu na imunitet?

Smanjenje razine protutijela protiv SARS-CoV-2 nakon prirodne infekcije ili imunizacije ima zabrinjavajuće kliničke posljedice, međutim titar protutijela je samo jedna vrsta obrane od infekcije.

Autori su istražili 61 osobu koja je primila dvije doze mRNA cjepiva i otkrili da je cijepljenje mRNA odmah izazvalo stvaranje značajne razine protutijela i to antispike, na receptorske domene i neutralizirajuća, iako su se te razine znatno smanjile u sljedećih 6 mjeseci. Međutim, ohrabrujuće je da je cijepljenje također potaknulo memorijske B stanice. Kada su te stanice bile stimulirane infekcijom s Alfa, Beta ili Delta varijantama, one su odmah povećale proizvodnju učinkovitih protutijela protiv tih varijanti. (Omicron se još nije pojavio u vrijeme ove studije.) Osim toga, cijepljenje je potaknulo i CD4+ i CD8+ T stanice specifične za SARS-CoV-2. Memorijske B stanice i T stanice specifične za virus ostale su na relativno visokim razinama najmanje 6 mjeseci.

Iako protutijela protiv SARS-CoV-2 stvorena mRNA cjepivima nestaju tijekom 6 mjeseci, ostali zaštitni imunološki odgovori ostaju trajni, uključujući odgovor na Delta varijantu. Konkretno, memorijske B stanice stimulirane CD4+ T stanicama ostaju sposobne za proizvodnju protutijela kao odgovor na Delta varijantu. Također, mRNA cjepiva induciraju i dobar SARS-CoV-2-specifični odgovori CD8+ T stanica. Ovi drugi imunološki odgovori mogli bi objasniti zašto ima relativno malo ozbiljnih kliničkih slučajeva COVID-19 nakon pada titra protutijela.