x
x

Otkrivena ploča s nazivom Parka dr. Ivana Šretera

  27.12.2021.

Povodom obilježavanja rođendana dr. Ivana Šretera na dan 22. prosinca ispred KBC-a Zagreb svečano je otkrivena ploča parka koji nosi njegovo ime. Ovim činom i Zagreb je simbolično odao počast „hrvatskom Gandhiju“, kako je zbog zagovaranja suživota Hrvata i Srba bez nasilja i netrpeljivosti prozvan ovaj liječnik i veliki humanist. Događaju je nazočio dr.sc. Krešimir Luetić u ime Hrvatske liječničke komore koja je i inicirala proces imenovanja parka.

Otkrivena ploča s nazivom Parka dr. Ivana Šretera

U spomen na njegovo djelovanje i požrtvovnost, Hrvatska liječnička komora 2018. godine je inicirala da ulica, trg ili park, nosi ime po dr. Ivanu Šreteru, izjavio je prigodom otkrivanja ploče dr. Luetić. Ponosni smo što smo pokrenuli tu inicijativu i zahvaljujemo Gradu Zagrebu što su prepoznali važnost dr. Šretera u nacionalnim okvirima, kao simbola požrtvovnosti, ali i kao simbola mučeništva i herojstva. U njegovom djelovanju i drugi naraštaji mogu vidjeti primjer dobrog liječnika, mirotvorstva, a prije svega domoljublja, poručio je dr. Luetić.

Inače, Ivan Šreter rođen je 22. prosinca 1951. godine u Pakracu. Bio je liječnik, fizijatar, ravnatelj bolnice u Lipiku i predsjednik Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Na barikadama u naselju Kukunjevac srpski pobunjenici oteli su dr. Ivana Šretera 18. kolovoza 1991. i na taj datum Hrvatska obilježava Nacionalni dan mirotvorstva. Posljednji put viđen je živ 29. kolovoza 1991. godine. Mrtvim je proglašen 1993. godine, a do danas nije utvrđeno kada je i gdje ubijen niti gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci. Dr. Ivan Šreter najviši je državni dužnosnik stradao u Domovinskom ratu.

Izvor: Hrvatska liječnička komora