x
x

Koje prehrambene proizvode mogu nuditi škole u prodajnim automatima?

  25.12.2021.

Preporuka za škole o preporučljivim prehrambenim proizvodima u prodajnim automatima objavljene su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Koje prehrambene proizvode mogu nuditi škole u prodajnim automatima?
„U cilju očuvanja zdravlja učenika u školi se ne mogu nuditi brza hrana i gazirana pića.

Prekomjerna tjelesna masa predstavlja jedan od glavnih javnozdravstvenih problema za kasniji razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. Shodno tome, bitno je uvrstiti pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost kao jednu od najvažnijih navika koje se stječu od djetinjstva, a na koje možemo utjecati edukacijom, kako doma tako i u obrazovnim ustanovama. Edukacija djece i mladeži kako se pravilno hraniti, koje namirnice konzumirati i u kojoj količini je ključno za zdravlje pojedinca u budućnosti.

Za normalan rast i razvoj djece i mladeži nužna je pravilna, raznovrsna i uravnotežena prehrana. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije dnevno bi svaka osoba trebalo konzumirati pet ili više porcija voća i povrća (minimalno 400 grama), cjelovite žitarice i njihove proizvode, nemasno meso i ribu.

Mnoga znanstvena istraživanja pokazuju kako se s porastom dobi pogoršavaju prehrambene navike kod mladih, pada učestalost konzumacije voća i povrća, a povećava se konzumiranje zaslađenih napitaka, slatkiša i hrane koja obiluje mastima.

Preporuke za škole o preporučljivim prehrambenim proizvodima u prodajnim automatima (pdf)

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravsto, www.hzjz.hr