x
x

EMA preporučila davanje odobrenja za sotrovimab

  20.12.2021.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo je davanje odobrenja za monoklonsko antitijelo Xevudy (sotrovimab) za liječenje bolesti COVID-19. CHMP je preporučio davanje odobrenja za lijek Xevudy za liječenje bolesti COVID-19 kod odraslih i adolescenata (starosti 12 godina i težine najmanje 40 kilograma) kojima nije potrebna terapija kisikom, a kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19.

EMA preporučila davanje odobrenja za sotrovimab

Xevudy je, nakon lijekova Regkirona i Ronapreve, treće monoklonsko antitijelo u EU-u za koje je preporučeno davanje odobrenja za liječenje bolesti COVID-19. Monoklonsko antitijelo je vrsta proteina koji je dizajniran za pričvršćivanje na određenu strukturu (antigen), u ovom slučaju za pričvršćivanje na protein šiljka virusa SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje bolest COVID-19. Nakon pričvršćivanja na protein šiljka, smanjuje se sposobnost virusa da uđe u stanice organizma.

CHPM je ocijenio podatke iz ispitivanja koje je uključivalo 1057 bolesnika s potvrđenom bolešću COVID-19, a koji pokazuju da terapija lijekom Xevudy značajno smanjuje hospitalizacije i fatalne ishode u bolesnika s minimalno jednim podležećim stanjem koje povećava rizik od teškog oblika bolesti COVID-19. Nakon terapije lijekom Xevudy 1% bolesnika (6 od 528) hospitalizirano je na dulje od 24 sata unutar razdoblja od 29 dana nakon liječenja, u usporedbi sa 6% bolesnika koji su primili placebo (30 od 529), od kojih je dvoje preminulo.

Lijek Xevudy ima pozitivni sigurnosni profil, uz mali broj reakcija preosjetljivosti (alergijskih reakcija) te reakcija povezanih s primjenom infuzije, stoga je CHMP zaključio da koristi primjene ovog lijeka nadmašuju njegove rizike.

Izvor: HALMED