x
x

Objavljen mini Vodič o zaraznim bolestima povezanim s uporabom droga (EMCDDA)

  17.12.2021.

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), 1. prosinca 2021. godine objavio je mini vodič o zaraznim bolestima povezanim s uporabom droga.

Objavljen mini Vodič o zaraznim bolestima povezanim s uporabom droga (EMCDDA)
Hepatitis C najčešća je virusna infekcija koja se prenosi krvlju među osobama s problemom ovisnosti koje droge unose intravenozno.

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama  (EMCDDA), 1. prosinca 2021. godine objavio je mini vodič o zaraznim bolestima povezanim s uporabom droga. Vezano uz zarazne bolesti povezane s uporabom droga, dijeljenje opreme za intravenoznu uporabu droga povećava rizik od prenošenja i dobivanja infekcija koje se prenose krvlju, kao što su HIV i virusi hepatitis B i C (HBV i HCV). Marginalizirane skupine, uključujući osobe s ozbiljnim problemom ovisnosti, neovisno o intravenoznoj uporabi, također mogu biti pod povećanim rizikom od zaraze drugim zaraznim bolestima, poput tuberkuloze.

Hepatitis C najčešća je virusna infekcija koja se prenosi krvlju među osobama s problemom ovisnosti koje droge unose intravenozno. Dostupnost visoko učinkovitih tretmana za hepatitis C rezultirala je usmjeravanjem pažnje na rješavanje visoke stope infekcije HCV-om među osobama koje droge unose intravenozno. Kronična HCV infekcija može rezultirati smrću uslijed teških bolesti jetre, kao što su ciroza i rak jetre.

Povijesno gledano, intervencije usmjerene na osobe koje droge unose intravenozno, prvenstveno liječenje opioidnim agonistima, programi razmjene igala i šprica te druge mjere smanjenja šteta vezanih uz rizična ponašanja, uglavnom su bile usmjerene na smanjenje prijenosa HIV-a. Uspjeh navedenih mjera vidljiv je u niskom udjelu prijenosa HIV-a u prilikom intravenozne uporabe droga (oko 5 % dijagnoza za koje je poznat put prijenosa) te tijekom posljednjeg desetljeća ima stabilnu stopu. Ipak, rizik od infekcije HIV-om povezan s intravenoznom uporabom droga i dalje je visok u nekim zemljama, a epidemije HIV-a povezane s intarvenoznom uporabom droga još se uvijek javljaju u Europi.

 

Dokazi i odgovori

  • Pružanje tretmana opioidnim agonistima i drugih učinkovitih tretmana za osobe s problemom ovisnosti, koje intravenozno unose drogu.
  • Programi razmjene igala i šprica, koji pružaju sterilnu opremu za intravenoznu uporabu i edukaciju o sigurnijoj upotrebi za osobe s problemom ovisnosti koje intravenozno unose drogu.
  • Cijepljenje protiv hepatitisa A i B, tetanusa, gripe i COVID-19, uz omogućavanje dostupnosti cjepiva protiv pneumokoka osobama s povećanim rizikom.
  • Rutinsko testiranje na HIV, HCV (također i na HBV za one koji nisu cijepljeni) i druge infekcije kao što je tuberkuloza, integrirano u usluge tretmana osoba s problemom ovisnosti i smanjenja štete.
  • Upute i liječenje za one za koje se utvrdi da su zaraženi, uključujući antivirusne tretmane izravnog djelovanja za HCV.
  • Promicanje zdravlja usmjereno na sigurniju intravenoznu uporabu, seksualno zdravlje (uključujući korištenje kondoma) te prevenciju, testiranje i liječenje bolesti.
  • Individualne intervencije koje koriste proaktivne, sveobuhvatne pristupe, prilagođene potrebama osoba s problemom ovisnosti i lokalnim uvjetima.

 

Europska slika

Sve izuzev jedne države koje prati Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama  (EMCDDA) besplatno osiguravaju čistu opremu za intravenoznu uporabu droga, putem specijaliziranih prodajnih mjesta. Međutim, diljem Europe postoje značajne razlike u pokrivenosti, što ukazuje na potrebu povećanja pružanja usluga u nekim državama. Liječenje opioidnim agonistima provodi se diljem Europe, ali pokrivenost je i dalje niska u brojnim državama, uključujući neke koje prijavljuju čimbenike rizika za infekciju HIV-om ili HCV-om među osobama koje intravenozno unose droge. Većina država članica EU usvojila je strategije vezano uz suočavanje sa problematikom hepatitisa C te uvela antivirusne tretmane izravnog djelovanja za HCV, iako je općenita pokrivenost i dalje niska. Brojne inicijative na razini EU nastojale su razmijeniti iskustva dobre prakse (npr. HepCare, JA Integrate), dok je inicijativa EMCDDA-a o HCV-u razvila alate za podršku dionicima u okruženju službi u području droga s ciljem smanjenja prepreka testiranju na HCV i skrbi za osobe s problemom ovisnosti koje intravenozno unose drogu.