x
x

KBC Rijeka uvodi nove standarde za bolju terapiju onkoloških bolesnika

  09.11.2021.

Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka sredstvima međunarodnog projekta nabavlja napredan sustav za vrednovanje raspodjela apsorbirane doze onkoloških pacijenata.

KBC Rijeka uvodi nove standarde za bolju terapiju onkoloških bolesnika

Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka posljednje dvije godine vodi i izvodi projekt Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) vezan za primjenu fizike u radijacijskoj onkologiji (CRO6019 Verifying intensity modulated radiotherapy (IMRT) treatment dose delivery – method development, standardization and implementation).

Sukladno planiranim aktivnostima vezanim za izvođenje projekta iz njegova budžeta bit će nabavljen napredan sustav za dozimetrijsku verifikaciju raspodjela apsorbirane doze dane onkološkim bolesnicima za čije je liječenje indicirana uporaba naprednih radioterapijskih tehnika.

Isporuka i instalacija sustava te njegova implementacija trebale bi biti završene u prvom kvartalu 2022. godine. Računski dio sustava temelji se na trenutno najtočnijem načinu izračuna koristeći simulaciju Monte Carlo, zbog čega je i vrijednost sustava velika, odnosno nešto manja od pola milijuna kuna.

Time će biti nadograđena osnovna verzija sustava vrijedna nešto više od 330.000 kuna koja je instalirana u KBC-u Rijeka i implementirana na Zavodu za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja u prvoj polovici ove godine.

Nastavak je to uvođenja novih standarda vezanih za radijacijsku onkologiju riječke bolnice, a implementacija rezultata projekta i uporaba novonabavljenog sustava dodatno će pridonijeti kvaliteti izvođenja naprednih radioterapijskih tehnika koje se u KBC-u Rijeka koriste za terapiju onkoloških bolesnika.

Ovaj je projekt četvrti projekt pod okriljem IAEA vezan za radijacijsku onkologiju koji u posljednjih 10-ak godina provodi Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu do zračenja. U tom su periodu provedena i dva projekta IAEA vezana za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, a sljedeće će godine Zavod započeti izvođenje projekta IAEA vezanog za primjenu fizike u nuklearnoj medicini. Važno je napomenuti da su rezultati svih projekata  implementirani u redovnu kliničku praksu.

Pred riječkim medicinskim fizičarima koji se unutar Zavoda bave primjenom fizike u radijacijskoj onkologiji sada je mnogo eksperimentalnog rada, analize rezultata i promišljanja vezanih za implementaciju naprednih sustava.

Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja najmanja je ustrojbena jedinica KBC-a Rijeka u sklopu kojeg djeluje 10 medicinskih fizičara na poslovima primjene fizike u medicini. Zbog dualne prirode ionizirajućeg zračenja koje, kao što znamo, može biti korisno, ali i štetno, najveći dio aktivnosti Zavoda vezan je za njegovu  kvalitetnu, odgovornu i sigurnu uporabu u medicini.

 

Izvor: KBC Rijeka