x
x

Učinkovitost fokusiranog udarnog vala na bol uslijed petnog trna

  29.10.2021.

Plantarni fascitis spada u entenzopatije plantarne fascije. Kada nastane upala plantarne ovojnice, stvara se kalcifikat koji, kada postane dovoljno velik, pritišće živčano i meko tkivo, što posljedično uzrokuje bol. Iako je klinička dijagnoza relativno jednostavna, liječenje može biti teško i frustrirajuće.

Učinkovitost fokusiranog udarnog vala na bol uslijed petnog trna
Povećanje frekvencije sa standardnih 10 Hz na 13 pokazalo se učinkovitijim u smanjenju boli u bolesnika s plantarnim fascitisom.

U ovom, kliničkom radu prikazuje se mogućnost liječenja plantarnog fascitisa korištenjem neinvazivne metode liječenja - udarni val, točnije povećanjem frekvencije fokusirane glave na 13 Hz, u odnosu na standardni protokol s frekvencijom od 10 Hz. Nastankom upala plantarne ovojnice, stvara se kalcifikat koji, kada postane dovoljno velik, pritišče živčano i meko tkivo, što uzrokuje bol.
Cilj ovoga istraživanja je utvrditi utjecaj različitih frekvencija udarnoga vala u odnosu na bol u bolesnika s dijagnozom plantarnog fascitisa.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 23 bolesnika s dijagnozom plantarnog fascitisa. Dobiveni rezultati pokazuju da postoji statistički značajna razlika u smanjenju boli između kontrolne i aktivne skupine. Povećanje frekvencije sa standardnih 10 Hz na 13 pokazalo se učinkovitijim u smanjenju boli u bolesnika s plantarnim fascitisom.

Marko Žinić, Ivan Jurak, Nikolino Žura