x
x

Obilježen svjetski dan anestezije

  19.10.2021.

Svjetski dan anestezije se obilježava 16. listopada, na dan kada je 1846. godine američki stomatolog William Thomas Green Morton u bolnici u Bostonu prvi put javno upotrijebio eter u bolesnika kojemu je bezbolno operiran tumor na vratu.

Obilježen svjetski dan anestezije

Samo pet mjeseci nakon javne prezentacije u Bostonu, 13. ožujka 1847. u Zadaru je izvedena prva uspješna eterska narkoza u našim krajevima, gdje su Cezar Pellegrini-Danieli, Jerolim Definis, Toma Fumegallo i Ivan Bettini – izveli operaciju ukliještene kile u starice od 80 godina.

Riječki KBC pratio je moderne tehnike u anesteziji, a pokojni prof. dr. Ljubomir Ribarić 1957. prvi u Hrvatskoj u riječkoj bolnici uvodi novi anestetik Fluothane – Halothane.

Prva Klinika za anesteziologiju i intenzivno liječenje u Republici Hrvatskoj osnovana je upravo u KBC-u Rijeka, i to u travnju 2004. pod vodstvom prof. dr. Alana Šustića.

Liječnici anesteziologije i intenzivnog liječenja, anesteziološki tehničari i medicinske sestre u djelatnosti intenzivne medicine dali su nemjerljiv doprinos te podnijeli ogroman teret u suzbijanju komplikacija i liječenju teško oboljelih građana od bolesti COVID-19. Istovremeno su uspjeli održati kontinuitet „redovnog“ operacijskog programa i brigu o drugim životno ugroženim pacijentima.

KBC Rijeka i FZSRI, u suradnji s Hrvatskim društvom za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu i Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, prigodno je obilježio Svjetski dan anestezije 15. listopada podjelom infoletaka pacijentima u ambulantama za prijeanestezijsku procjenu bolesnika na lokalitetima Sušak i Rijeka.