x
x

Vrijedno europsko priznanje “Golden Award” Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka

  18.10.2021.

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka primila je nagradu „The ESO Angels Initiative Gold Status” Europske organizacije za liječenje moždanog udara (European stroke organization) za 2021. kao potvrdu visoke stručnosti i organizacije ranog postavljanja dijagnoze s ciljem što bržeg započinjanja liječenja moždanog udara.

Vrijedno europsko priznanje “Golden Award” Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka
Moždani je udar drugi vodeći uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta u svijetu, odgovoran za 116 milijuna života izgubljenih svake godine te je utjecaj na pojedince, obitelji i društvo neprocjenjiv.

Objavljeno je to na konferenciji za novinare u riječkom KBC-u na kojoj je ravnatelj prof. dr. Alen Ružić prestižnu nagradu uručio predstojnici Klinike za neurologiju doc. dr. Vladimiri Vuletić.

Prestižna nagrada  ESO  za liječenje moždanog udara potvrđuje da je KBC Rijeka europski priznati centar za liječenje moždanog udara te da kontinuiranim ulaganjem u kadrove i opremu svakodnevno poboljšava kvalitetu liječenja za svakog pacijenta s moždanim udarom. Isto tako je ova nagrada rezultat mnogobrojnih javno-zdravstvenih akcija koje su provođene na prostoru naše županije.

Za uspješnu organizaciju i liječenje akutnih moždanih udara zaslužan je u prvom redu tim Klinike za neurologiju na čelu s doc. dr. Vladimirom Vuletić koji je ovo veliko priznanje dobio u suradnji s ostalim timovima KBC-a Rijeka uključenim u liječenje i zbrinjavanje akutnih moždanih udara. Stoga je ovo veliko priznanje i za timove neuroradiologa, interventnih radiologa, anesteziologa, djelatnike Hitnog prijama KBC-a, kao i timove Hitne pomoći Primorsko-goranske županije, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili još predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju prof. dr. Damir Miletić, pročelnik Zavoda za cerebrovaskularne bolesti doc. dr. David Bonifačić i voditeljica Odjela za intervencijsku, kardiovaskularnu i neuroradiologiju dr. sc. Slavica Kovačić koja je uz kratki video demonstrirala sam zahvat uklanjanja ugruška.

Moždani je udar drugi vodeći uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta u svijetu, odgovoran za 116 milijuna života izgubljenih svake godine te je utjecaj na pojedince, obitelji i društvo neprocjenjiv.

Inicijativa ANGELS utemeljena je s ciljem optimiziranja kvalitete liječenja u svim postojećim centrima za moždani udar, te povećanja broja pacijenata liječenih u bolnicama s ustrojenim jedinicama za liječenje moždanog  udara i jedinicama intenzivnog liječenja.

Bolnice iz zemalja obuhvaćenih ESO-om koje prikupljaju podatke o liječenju u registrima RES-Q, SITS-QR ili u jednom od unaprijed odobrenih registara/baza podataka, automatski se prijavljuju za nagradu ESO Angels Award na temelju mjera kvalitete EU-a i ESO-a navedenih u Tier Systemu.

Kao dio ovog rada na unaprjeđenju liječenja akutnog moždanog udara KBC Rijeka je partner s Inicijativom ANGELS, kako bi se povećao broj pacijenata liječenih u bolnicama ustrojenim za zbrinjavanje moždanog udara te optimizirala kvaliteta liječenja u svim postojećim centrima za moždani udar.

Izvor: KBC Rijeka