x
x

Europski dan darivanja organa

  08.10.2021.

Proslava Europskog dana darivanja organa organizira se svake godine druge subote u listopadu, a obilježavanje tog dana događa se paralelno u nizu europskih zemalja među kojima je i Hrvatska.

Europski dan darivanja organa

Europski dan darivanja i transplantacije održava se radi podizanja svijesti o važnosti darivanja organa, tkiva i stanica.

Cilj obilježavanja ovogodišnjeg Europskog dana darivanja je potaknuti javnu raspravu i promišljanje o temi darivanja i presađivanja organa i kod drugih interesnih skupina, kao štu su predstavnici javnih i vladinih organizacija te medijski djelatnici.

Prije svega, EDD je prilika da se oda počast svim darivateljima organa i njihovim obiteljima te zahvali zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u donorskom programu u cijeloj Europi te čiji naporan rad pomaže u spašavanju i poboljšanju kvalitete života.

Uzimajući u obzir pandemiju Covid-19 i stalnu neizvjesnost u vezi s organizacijim velikih javnih događaja EDD 2021. će se obilježiti i proslaviti na internetu.

U Hrvatskoj je Europski dan darivanja u znaku održavanja Hrvatske transplantacijske škole, u organizaciji Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora.

Hrvatska transplantacijska škola će se održati u virtualnom obliku 8. i 9. listopada 2021. godine. Ovogodišnja tema je COVID-19 i transplantacija. Program obuhvaća različite aspekte COVID-19 koji na specifičan način utječu na bolesnike s presađenim organom, prvenstveno bubregom.

I ove su godine predavači iz Hrvatske i inozemstva pa Škola ima međunarodno obilježje.

Edukativni sadržaj Škole bit će dodatno do­stupan na web stranicama HDNDT-a.


 

 

 

 

 

Izvor: Ministarstvo zdravstva

          HDNDT