x
x

Ovogodišnji Bra Day & Dan dojki u virtualnom obliku, 1. 10.

  27.09.2021.

Hrvatska po posljednjim dostupnim statističkim podacima bilježi gotovo 3000 novooboljelih i gotovo 900 umrlih žena godišnje od raka dojke. Pandemija koja za sobom ostavlja strah od zaraze otežala je provođenje pravovremenih preventivnih pregleda. Liječnici se nažalost svakodnevno susreću sa slučajevima u kojima se dijagnoza karcinoma mogla postaviti i ranije te imati bolji ishod liječenja i preživljavanja. Ususret ovogodišnjem Bra Day-u & Danu dojki koji nas očekuje u petak, 1. listopada, stručnjaci naglašavaju više nego ikad bitnije poruke o važnosti preventivnih pregleda te otkrivaju najnovije informacije o liječenju raka dojke u Hrvatskoj.

Ovogodišnji Bra Day & Dan dojki u virtualnom obliku, 1. 10.
Studije pokazuju da pacijentice koje su prolazile strategije liječenja stresa i anksioznosti imale 45% manji rizik povrata bolesti i 56-68 % manji rizik mortaliteta. Psihološka podrška ne smije prestati kad prestane aktivno liječenje, a upravo u tome svojim javnozdravstvenim akcijama poput Bra Day-a & Dana dojki te brojnim radionicama pomaže Hrvatska liga protiv raka.

“U Republici Hrvatskoj imamo sve više saznanja o heterogenosti karcinoma dojke, a ti podaci pomažu u razvijanju ciljanih terapija koje su usmjrene upravo na određene genetske alteracije. Primjer su relativno novije terapije PARP inihibitorima kod BRCA mutiranih karcinoma dojke, alpelisib u PI3KCA mutaciji, imunoterapija u PDL-1 pozitivnim tumorima, sve više terapijskih opcija za HER-2 pozitivnu bolest. Isto tako imamo i bolju identifikaciju nasljednih tumora. Identificiralo se više nasljednih malignih sindroma te takve pacijente i članove njihovih obitelji sada možemo uputiti na češće i specifične kontrolne obrade ili medicinske postupke.” – ističe Martina Bašić Koretić dr. med., specijalist iz radioterapije i onkologije te dodaje: “Nažalost nisu sve terapije i postupci dostupni u Hrvatskoj. Na primjer ne možemo poslati pacijentice na genomsko testiranje kojim se određuje rizik povrata bolesti. Određivanjem ovog rizika, dio bi pacijentica koje bi inače primile kemoterapiju, istu mogle izbjeći, što bi bilo ne samo dobro za bolesnice već bi bila i određena ušteda za zdravstveni sustav. Kronično nam nedostaje radioterapijskih kapaciteta. Oko 60% svih onkoloških pacijenata trebaju radioterapiju, a tek se u oko polovice bolesnika i provede u optimalnim vremenskim rasponima.”

Nakon obolijevanja od raka dojke i velikog stresa koji nosi ova dijagnoza, rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i samim time pozitivno utječu na samo izlječenje.

“U Hrvatskoj se ženama mogu ponuditi sve najmodernije rekonstrukcijske metode. Prema odabiru tehnike rekonstrukcije, prevladavaju one u kojima se koriste proteze ili pak ekspanderi i proteze. Po tome slijedimo svjetske trendove. Početkom rujna na kongresu plastičnih kirurga u Londonu predstavljen je novitet u ekspanderima.  Motiva Flora ekspander je jedini takve vrste u svijetu koji na površini ne sadržava metal stoga se ne isključuje mogućnost da se ukoliko je potrebno napravi magnetna rezonancija što može uvelike utjecati na pravovremenu dijagnostiku eventulanog ranog povrata bolesti.” – ističe doc. dr. sc. Domagoj Eljuga - Plastični kirurg KBD, Stručni tajnik Lige protiv raka i začetnik Bra Day-a u Hrvatskoj.

Poznata je povezanost tjelesnog i psihičkog zdravlja, a to je posebno prepoznato kod raka dojke. Studije pokazuju da pacijentice koje su prolazile strategije liječenja stresa i anksioznosti imale 45% manji rizik povrata bolesti i 56-68 % manji rizik mortaliteta. Psihološka podrška ne smije prestati kad prestane aktivno liječenje, a upravo u tome svojim javnozdravstvenim akcijama poput Bra Day-a & Dana dojki te brojnim radionicama pomaže Hrvatska liga protiv raka.

“Želja nam je da naše poruke dođu do što većeg broja ne samo žena već i muškaraca, a sve kako bismo osigurali kvalitetnu  informiranost naših građana. Ukoliko smo uspjeli spasiti samo jedan život našom kampanjom, već smo učinili mnogo. Najbolji dokaz da se kampanje moraju nastaviti provoditi jest smanjenje smrtnosti od raka dojke i kontinuirani porast broja žena koje se svake godine odlučuju na rekonstrukciju dojke. Njihovo zadovoljstvo vlastitim izgledom tijela nakon provedenog postupka rekonstrukcije je najbolji motiv za sve ostale žene da se ohrabre i odluče za rekonstrukcijsku kirurgiju.” – poručuje doc. dr. sc. Domagoj Eljuga.

Zbog epidemioloških preporuka, ovogodišnji Bra Day & Dan dojki održat će se u virtualnom obliku iz prostorija Hrvatske Lige protiv raka, u petak, 1. listopada u 11h kada će započeti  webinar na kojem će govoriti stručnjaci iz onkologije i onkoplastične kirurgije o novostima u liječenju i terapiji.

Svi zainteresirani moći će se priključiti putem web stranice www.hlpr.hr gdje se nalaze sve detaljne informacije i upute.