x
x

Trebamo li treću dozu cjepiva protiv COVID-19?

  15.09.2021.

Treba li većini cijepljenih Amerikanaca treća, tzv. booster doza cjepiva protiv COVID-19? Skupina američkih i međunarodnih znanstvenika suprotstavila se toj ideji i objavila svoj stav u časopisu The Lancet.

Trebamo li treću dozu cjepiva protiv COVID-19?
Očekuje se da će treća doza cjepiva na bazi mRNA biti preporučena osam mjeseci nakon što su pojedinci primili drugu dozu cjepiva protiv COVID-19.

Autori, od kojih su neki koji uskoro odlaze iz službe za cjepiva u Američkoj upravi za hranu i lijekove (FDA), izjavili su da trenutni dokazi ne pokazuju potrebu za jačanjem imuniteta opće populacije, u kojoj je učinkovitost cjepiva protiv COVID-19 visoka, što uključuje i delta varijantu virusa.

Autori su pregledali niz opservacijskih studija, kao i podatke iz kliničkih ispitivanja prije odobrenja cjepiva. Procjena učinka na određene varijante ili trajnost učinkovitosti cjepiva uvelike se temeljeni na opservacijskim studijama, a zaključke tih studija je teško tumačiti.

Autori navode da niti jedna studija do sada nije dala "vjerodostojne dokaze" o značajnom smanjenju zaštite od teških bolesti jer u takvoj zaštiti ne posreduju samo antitijela već je potreban i stanično posredovani imunitet.

Vlade pozivaju sve građane da se potrebno usredotočiti na necijepljene osobe jer bi se na taj način moglo spasiti više života.

Taj je stav zauzela Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je pozvala na moratorij barem do kraja rujna. Autori časopisa Lancet također su upozorili na sigurnosne rizike od širokog uvođenja booster doze, osobito razvoja nekih nuspojava.

Savjetodavna skupina Američke agencije za lijekove i hranu (FDA) sastaje se 17. rujna kako bi razmotrila podatke koji podržavaju široku upotrebu booster doze. Fokus će biti na nedavno predanoj dokumentaciji tvrtke Pfizer/BioNTech kojom se traži odobrenje treće doze njihovog cjepiva Comirnaty za sprječavanje COVID-19 u ljudi starijih od 16 godina.