x
x

COVID-19: Nisu zabilježene teške nuspojave na cjepivo kod dojilja i dojenčadi

  10.09.2021.

U prosincu 2020. godine Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je po hitnom postupku dva nova mRNA cjepiva za SARS-CoV-2. Rana klinička ispitivanja su isključila dojilje, što je dovelo u pitanje sigurnost primjene u ovoj specifičnoj populaciji.

COVID-19: Nisu zabilježene teške nuspojave na cjepivo kod dojilja i dojenčadi

U nedavno objavljenoj studiji u internetskom izdanju časopisa Breastfeeding Medicine, istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta California u San Diegu otkrili su da su dojilje koje su primile Pfizer-BioNTech ili Modernino cjepivo prijavile iste lokalne ili sistemske simptome kao i žene koje nisu dojile i bez nekih ozbiljnih nuspojava kod dojenčadi.

U studiju je uključeno 180 dojilja, a nešto više od 85% je prijavilo prolazne simptome na mjestu primjene cjepiva, poput boli, crvenila, otekline, te sistemske nuspojave, uključujući zimicu, bolove u mišićima/tijelu, groznicu i povraćanje, s većom učestalošću nakon druge doze.

Žene koje su primile drugu dozu cjepiva proizvođača Moderna imale su znatno veću vjerojatnost da će prijaviti nuspojave.

Mali dio žena nakon prve doze cjepiva izvijestio je o smanjenoj laktaciji, a znatno više žena prijavilo je smanjenu laktaciju nakon druge doze Moderne.

Laktacija se u potpunosti vratila u roku 72 sata nakon cijepljenja. Međutim, ne može se utvrditi sigurna povezanost cijepljenja i smanjene laktacije jer se moglo raditi i o nekom drugom uzroku. 

U neke dojenčadi zabilježena je razdražljivost i slabiji san, međutim, bez ozbiljnih nuspojava.

Rezultati studije bi trebali potaknuti dojilje na cijepljenje protiv COVID-19 i nastavak dojenja.

Nedostatak studije je što su žene same prijavljivale simptome i bit će potrebna daljnja istraživanja kako bi se rezultati mogli generalizirati na opću populaciju.