x
x

100 godina ORL Klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu

  25.08.2021.

Novi broj Liječničkog vjesnika posvećen je stotoj godišnjici osnivanja Klinike za bolesti uha, nosa, grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Kliničkoga bolničkog centra Zagreb. Gost urednik, prof. dr. sc. Drago Prgomet s ponosom ističe kako je s ovim brojem Liječničkog vjesnika nastavljena jedna vrijedna tradicija.

100 godina ORL Klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Naime, Liječnički vjesnik je kao glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora davne 1926. godine svoj redoviti broj posvetio petoj obljetnici osnivanja Klinike.

Stoga prof. prgomet zahvaljuje vodstvu Hrvatskoga liječničkog zbora i glavnom uredniku Liječničkog vjesnika profesoru Branimiru Aniću.

Dva rada u ovom broju svjedoče o bogatoj povijesti Klinike. Prvi rad faktografski navodi navode i datume važne za Kliniku, dok je drugi rad vrijedan prikaz fotografija iz bogatog fundusa muzeja Klinike i Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Iz obaju je radova vidljiv izniman napor njenih djelatnika, od osnivača do danas, da Kliniku učine i očuvaju centrom izvrsnosti. U tome ih nisu spriječila niti dva preseljenja Klinike, kao niti teški povijesni trenutci kroz koje je Klinika prolazila, obilježeni velikim društvenim promjenama i nažalost ratovima. Zadnje dvije godine bit će zapamćene po pandemiji COVID-19, kada je Klinika svojim radom u izvanrednim uvjetima potvrdila vrijednosti stvarane tijekom cijeloga stoljeća. Također, u ovom broju imate priliku pročitati radove o suvremenim stručnim i znanstvenim spoznajama iz otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata. Na koncu, gost urednik je uvjeren kako će ovaj broj Liječničkog vjesnika ispuniti vaša i njihova očekivanja – prikazati u punom svjetlu iznimnu instituciju koja je kao jedna od najstarijih klinika Medicinskog fakulteta u Zagrebu svojim radom obilježila i zadužila našu struku i hrvatsku medicinu.

Prof. dr. sc. Drago Prgomet