x
x

Smanjenje broja pregleda u Hitnoj neurološkoj ambulanti zbog straha od COVID-19

  28.08.2021.

Utjecaj straha bolesnika od infekcije COVID-19 na neurološku službu u Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice tijekom izbijanja epidemije COVID -19

Smanjenje broja pregleda u Hitnoj neurološkoj ambulanti zbog straha od COVID-19

Sve je više dokaza koji upućuje na to da bolesnici s hitnim medicinskim stanjima izbjegavaju hitnu službu zbog straha od infekcije koronavirusom 2019 (COVID-19), što dovodi do povećanog morbiditeta i smrtnosti od drugih bolesti.

Kako bismo analizirali utjecaj straha bolesnika od infekcije COVID-19 na stopu prihvata bolesnika s moždanim udarom i težinu neuroloških bolesti, uspoređivali smo stopu prihvata za moždani udar, broj trombektomija i trombolize i stopu odbijanja hospitalizacije tijekom razdoblja od 1. ožujka. do 30. lipnja 2020. u vremenskom odnosu s rastućim brojem slučajeva COVID-19 u Hrvatskoj. Procijenili smo težinu neuroloških bolesti mjerom vremena mehaničke ventilacije i stopom smrtnosti u istom razdoblju. Usporedili smo podatke s podacima dobivenim iz istog kalendarskog vremenskog razdoblja u 2019. godini.

Primijetili smo dramatično smanjenje broja pregleda u Hitnoj neurološkoj ambulanti zbog moždanog udara i neuroloških bolesti 2020. godine u odnosu na 2019. godinu, povećanu stopu odbijene hospitalizacije i sličnu stopu liječenja moždanog udara usprkos većem pripadajućem teritoriju. Uočili smo veću težinu neuroloških bolesnika mjerenu gotovo 40 % povećanim vremenom mehaničke ventilacije i udvostručenom stopom smrtnosti u istom vremenskom razdoblju. Tijekom izbijanja epidemije COVID-19, strah od infekcije imao je značajan utjecaj na neurološku službu, što je dovelo do smanjene prezentacije neuroloških bolesnika u neurološkoj hitnoj službi, a rezultiralo je povećanim morbiditetom i smrtnošću zbog moždanog udara ili drugih neuroloških bolest.