x
x

Hrvatska normizacija u području zdravstvene informatike

  07.12.2021.

Za “normizaciju u području informacija povezanih sa zdravljem te informacijskih i komunikacijskih tehnologija u medicini i zdravstvu radi postizanja kompatibilnosti i interoperabilnosti nezavisnih sustava te osiguranja usporedivosti i smanjenja nepotrebnog ponavljanja i zalihosti” osnovan je tehnički odbor HZN/TO 215 Zdravstvena informatika, još 2000. godine. Njegovo područje rada uključuje “zahtjeve da struktura zdravstvenih informacija podržava kliničke i administrativne postupke, da tehničke metode podržavaju interoperabilne sustave, kao i zahtjeve sigurnosti, zaštite i kvalitete”.

Hrvatska normizacija u području zdravstvene informatike

O hrvatskoj normizaciji

Hrvatski zavod za norme (HZN) nacionalno je normirno tijelo Republike Hrvatske.

Svojim članstvom u međunarodnim i europskim organizacijama osigurava trajnu dostupnost međunarodnih i europskih norma u Republici Hrvatskoj i pravo na njihovo prihvaćanje na nacionalnoj razini, ali i pravo na sudjelovanje hrvatskih predstavnika u izradbi norma na međunarodnoj i europskoj razini. Pravo za sudjelovanjem u normizacijskim projektima na svim razinama (međunarodna, europska, nacionalna) ostvaruje se učlanjivanjem gospodarskih subjekata ili drugih zainteresiranih strana, kao i tijela državne uprave u HZN, te njihovih predstavnika u tehničke odbore (TO HZN) koji su organizirani prema područjima rada.

Tehnički odbor HZN/TO 215

Kao hrvatski zrcalni odbor međunarodnog odbora ISO/TC 215 Health informatics (kao promatrački član) i europskog odbora CEN/TC 251 Health informatics (kao punopravni član) prati sve njihove normizacijske projekte od kreiranja, izrade i prihvaćanja do objave, i dalje, do revizije i povlačenja. Sve se to odvija u precizno definiranim fazama i prema redovno usklađivanim i revidiranim europskim i međunarodnim pravilima. Zbirka normativnih dokumenata (norma, tehničkih specifikacija i tehničkih izvještaja) iz područja rada HZN/TO 215 na dan 1. lipnja broji 129 projekata, od faze registracije nacrta (nHRN, faza 40.00) do objave (HRN dostupan, faza 60.00). Uvid u zbirku moguć je preko poveznice koja je već objavljena na stranicama HDMI), a uvid u sve objavljene dokumente zbirke, kao i one koji su povučeni, moguć je dolaskom u Normoteku HZN-a. U proteklih godinu dana iz područja rada ovoga odbora objavljeno je 9 novih normativnih dokumenata, izrađenih uglavnom zajedničkim radom europskog i međunarodnog odbora, u paralelnoj proceduri (VA/ISO Lead). Popis je priložen u tabličnom obliku.

Dinka Ilić-Roller