x
x

COVID-19: tromboza nakon cijepljenja može se spriječiti hitnom intervencijom

  18.05.2021.

Nakon cijepljenja protiv COVID-19 opisan je rijedak sindrom koji uključuje trombozu na neobičnim mjestima u tijelu, povezanu s niskim brojem trombocita i poremećajem zgrušavanja. Ovaj se sindrom naziva VITT (trombotička trombocitopenija izazvana cjepivom).

COVID-19: tromboza nakon cijepljenja može se spriječiti hitnom intervencijom

Liječnici s I. Medicinskog odjela MedUni u Beču  i Opće bolnice u Beču (Odjel za hematologiju) objavili su prikaz bolesnice s ovim rijetkim sindromom u časopisu Journal of Thrombosis and Haemostasis.

VITT je najvjerojatnije uzrokovan imunološkim odgovorom u kojem se stvaraju protutijela koja aktiviraju trombocite što rezultira trombocitopenijom i trombozom. Stopa smrtnosti od VITT-a je visoka (40 - 50%), a sindrom zahtijeva trenutno i odgovarajuće liječenje. Međutim, postojeće preporuke su empirijske i temelje se na in vitro podatcima.

Tim liječnika s I. Medicinskog odjela  u Beču i Opće bolnice u Beču, predvođen stručnjakom za koagulaciju Paulom Knöblom, uspješno je liječio bolesnicu koja je imala protrombotičku imunološku trombocitopeniju izazvanu cjepivom (VIPIT). Pacijentica je primljena na odjel s malim brojem trombocita i niskom razinom fibrinogena. Osim toga, njezine vrijednosti D-dimera, koje ukazuju na trombozu, bile su vrlo visoke, a ELISA test dao je jasan pozitivan rezultat na antitijela na heparin-PF4, što su sve znakovi početne tromboze.

Liječenje je provedeno visokom dozom koncentriranih imunoglobulina primijenjenih intravenski, primjenom kortizona i specifičnih antikoagulansa, tako da je spriječena tromboza. Koncentrirani imunoglobulin sadrži antitijela koja mogu blokirati pogrešno usmjereni imunološki odgovor. Uobičajeni pripravci heparina ne smiju se koristiti za sprječavanje zgrušavanja, jer mogu izazvati ili pogoršati trombozu.

S jedne strane, nalazi podupiru trenutne preporuke za liječenje, ali također pokazuju da su hitna dijagnoza i hitno započinjanje liječenja neophodni kako bi se spriječila tromboza opasna po život.