x
x

Objedinjen hitni bolnički prijam u splitskom KBC-u - završena prva faza

  31.05.2022.

U KBC Split je otvorena prva faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijama (OHBP), vrijedna 29,4 milijuna kuna.

Objedinjen hitni bolnički prijam u splitskom KBC-u - završena prva faza

"Završetkom prve faze Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC Split (OHBP) činimo velik iskorak prema uspostavi još učinkovitijeg modela hitne medicinske skrbi našim pacijentima. Upravo kroz ovakva infrastrukturna ulaganja, integriranjem suvremene opreme, ali i optimiziranjem poslovnih procesa postižemo najbolje rezultate u zbrinjavanju hitnih stanja pacijenata splitske bolnice kojoj gravitira milijun državljana Republike Hrvatske, oko pola milijuna stanovnika južnog dijela susjedne Bosne i Hercegovine te pola milijuna turista tijekom turističke sezone što daje dodatnu težinu ovom projektu," izjavio je tom prilikom ministar Beroš.

Planirani OHBP KBC-a Split smješten je u dvije prostorne cjeline, a cjelokupni zahvat odvija se u dvije faze. Realizirana 1. faza OHBP-a površine 1300 m2 vrijedna je 29,4 milijuna kuna, a u planu je početak radova u lipnju ove godine na 2. fazi OHBP-a površine 1400 m2 procijenjene vrijednosti 36,3 milijuna kuna. Projekt ukupne vrijednosti gotovo 70 milijuna kuna osiguran je zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije putem kojih se osiguralo 30,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za nabavu medicinske opreme, dok je preostala sredstva osiguralo Ministarstvo zdravstva u sklopu Državnog proračuna.

U KBC Split gradi se i novi Regionalni transfuzijski centar, čija je vrijednost 54 milijuna kn. Završetak transfuzijskog centra očekuje se također 2023. godine i također će biti najsuvremeniji u Hrvatskoj, a u idućoj godini očekuje se nekoliko značajnih projekata, osobito onih vezanih uz Nacionalni program oporavka i otpornosti i uređenje operacijskog bloka na Križinama. Istodobno se radi i na dugoročnim strateškim objektima, Centru za akutnu medicinu, novoj Poliklinici i Istraživačkom medicinskom centru Split.

Tom prigodom istaknuta je i prednost sustava eKarton koji liječnicima KBC-a Split u novim prostorima OHBP-a omogućuje jednostavan, siguran i brz uvid u zdravstveno stanje pacijenta. Svim liječnicima KBC Split, koji će raditi u novim prostorima OHBP-a, omogućen je pristup eKartonu koji pruža rekordno brzu obradu hitnog pacijenta u smislu povijesti bolesti, detektiranja alergija, terapije, cijepljenja, kao i nalaza iz CEZIH-a drugih zdravstvenih ustanova na području Hrvatske.

Ministarstvo zdravstva