x
x

Neurološke i psihijatrijske posljedice COVID-19

  07.04.2021.

Rizici od neurološkog i psihijatrijskog komorbiditeta značajno su povećani u mjesecima nakon dijagnoze COVID-19, objavljeno je u retrospektivnoj studiji u časopisu The Lancet Psychiatry.

Neurološke i psihijatrijske posljedice COVID-19

Pregledom elektroničkih zdravstvenih kartona, istraživači su povezali gotovo 240.000 pacijenata s COVID-19 sa sličnim brojem bolesnika koji su imali druge respiratorne infekcije,a u istraživanju su bili kontrolna skupina.

Tijekom 6 mjeseci nakon dijagnoze COVID-19, otprilike jedna trećina pacijenata dobila je neurološku ili psihijatrijsku dijagnozu, a 13% bolesnika od ukupnog broja uključenih u istraživanje, tu su dijagnozu dobili prvi put.

Rizici za većinu ishoda - poput poremećaja raspoloženja, anksioznosti, zlouporabe sredstva ovisnosti, demencije, intrakranijalnog krvarenja i moždanog udara - bili su značajno veći kod pacijenata s COVID-19 nego kod kontrolne skupine s drugim respiratornim infekcijama. Uz to, teži oblik bolesti COVID-19 općenito je bio povezan sa znatno većim rizicima. Nažalost, mnogi poremećaji identificirani u ovoj studiji obično su kronični ili se ponavljaju, pa se može pretpostaviti da će se utjecaj COVID-19 osjetiti još dugi niz godina.