x
x

Probir na dijabetes u sve ranijoj životnoj dobi

  mag. sc. Lana Augustinčić, dr. med.

  24.03.2021.

Radna skupina za medicinske preventivne usluge SAD-a savjetuje probir pretilih odraslih starosti od 35 do 70 godina na preddijabetes ili dijabetes tip 2. Grupa je 2015. godine preporučila da probir na povišene vrijednosti šećera u krvi započne sa 40 godina.

Probir na dijabetes u sve ranijoj životnoj dobi

Pacijentima sa preddijabetesom prema B preporukama treba nuditi preventivne intervencije kao što su dijeta i fizička aktivnost. Uz to prevencijom progresije dijabetesa smatraju se intervencije promjena stila života koje imaju pozitivan učinak na tjelsnu masu, krvni tlak i vrijednosti lipida (povišenje HDL-a, sniženje TGT-a).

Metformin ima pozitivan učinak na tjelesnu masu, ali ne utječe na krvni tlak ili konzistentan popravak lipidnog profila. Prema Diabetes Prevention Programu (DPP, smjernice za promjene životnih navika) životne promjene su bile efikasnije nego metformin u prevenciji i odgodi dijabetesa. U sekundarnoj analizi DDP-a, promjene životnih navika su bile učinkovite u svim subgrupama, dok je metformin bio manje učinkovit u starijih osoba (dob ≥60 godina), u osoba s nižim BMI-om (< 35 kg/m2) i osobama s nižim nivoom bazalne glukoze (5,3 do 6,1 mmol/L).

Kada govorimo o intervalu probira, probir u osoba s normalnom razinom glukoze se preporuča svake 3 godine. Također se preporuča probir u ranijoj dobi osobama s genetskim predispozicijama npr. s pretilošću.