x
x

CDC: Anafilaksija nakon cijepljenja s mRNA COVID-19 je izuzetno rijetka

  07.01.2021.

Dvadeset i jedan slučaj anafilaksije dogodio se s prvih 1,9 milijuna doza cjepiva Pfizer-BioNTech mRNA COVID-19, prema podatcima u The Morbidity and Mortality Weekly Reportu (MMWR).

CDC: Anafilaksija nakon cijepljenja s mRNA COVID-19 je izuzetno rijetka

Radi se o stopi od 11,1 slučajeva na 1 milijun doza. Za usporedbu, stopa anafilaksije kod cijepljenja protiv gripe iznosi 1,3 na milijun. Dr. Nancy Messonnier, ravnateljica CDC-ovog Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, izjavila je da je stopa anafilaksije cjepivom COVID-19 još uvijek izuzetno rijetka i naglasila da su poznate i potencijalne koristi od trenutnog COVID-19 cjepiva veće od potencijalnog rizika.

SAD bilježi dnevno 2000 smrtnih slučajeva od COVID-19.

Sedamnaest od 21 slučaja anafilaksije zabilježenih do 23. prosinca dogodilo se kod ljudi koji u svojoj povijesti bolesti imaju podatak o alergijskoj reakciji npr na lijekove, hranu ili ubod insekata, uključujući i sedam s prethodnim anafilaktičkim reakcijama. Anafilaksija se dogodila s medijanom od 13 minuta nakon cijepljenja protiv COVID-19. Podatci o praćenju bili su dostupni za 20 pacijenata, koji su se svi oporavili nakon primjene adrenalina.

Nisu primijećeni geografski klasteri pojave anafilaksije, a reakcije su se dogodile s dozama iz više serija cjepiva.

Uskoro će objaviti i ažurirane informacije, u koje će uključiti i stope anafilaksije Moderninim cjepivom.