x
x

Lokalni nesteroidni antireumatici izbor u liječenju akutne muskuloskeletne boli

  30.12.2020.

Lokalni nesteroidni antireumatici predstavljeni su kao prva linija liječenja akutne boli kod mišićno-koštanih ozljeda, objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine.

Lokalni nesteroidni antireumatici izbor u liječenju akutne muskuloskeletne boli

Lokalni nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) ili lokalni nesteroidni antireumatici, s ili bez mentol gela, trebali bi biti prvi izbor liječenje akutne boli kod ozljeda mišićno-koštanog sustava, prema objavljenim smjernicama Američkog koledža liječnika i Američke akademije obiteljskih liječnika.

Topikalni NSAID ne samo da smanjuju bol, već i poboljšavaju tjelesnu funkciju te su povezani s velikim zadovoljstvom liječenjem. Smjernice su usmjerene na bolove kraće od 4 tjedna od ozljeda koje zahvaćaju područja poput gležnjeva, koljena ili vrata, a ne uključuju donji dio leđa.

ACP i AAFP također predlažu i uporabu:

  • oralnih nesteroidnih antireumatika za ublažavanje boli i poboljšanje tjelesne funkcije ili paracetamol per os za ublažavanje boli.
  • specifičnu akupresura za kupiranje boli i poboljšanje fizičke funkcije ili transkutanu električnu stimulaciju živaca za smanjenje boli.

Osim toga, skupine sugeriraju da se opioidi, uključujući tramadol, ne koriste za liječenje takve boli.

Preporuke se temelje na provedenoj metaanalizi više od 200 kliničkih istraživanja koje je uključilo gotovo 33.000 bolesnika.