x
x

HLK, HLZ i HLS: apel građanima da poštuju propisane mjere za COVID-19

  23.10.2020.

Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički zbor (HLZ) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) uputili su apel građanima da poštuju propisane mjere za suzbijanje koronavirusa i tako zaštite sami sebe, članove obitelji, prijatelje, kolege i ostale građane.

HLK, HLZ i HLS: apel građanima da poštuju propisane mjere za COVID-19

Poštovani sugrađani i sugrađanke,

u zadnja tri tjedna svjedočimo visokom rastu broja zaraženih. Broj novozaraženih se povećao šest puta, s 234 novozaražena 1. listopada na današnjih 1.563 novozaražena.

U istom razdoblju broj hospitaliziranih Covid-19 bolesnika u hrvatskim bolnicama se udvostručio, s 297 koliko ih je bilo 1. listopada na 661 koliko ih je danas smješteno u bolnicama. Broj pacijenata na respiratoru se u istom razdoblju skoro udvostručio i danas ih je 46.

Već jučer su svi postojeći Covid-19 kreveti u bolnicama u Zagrebu bili popunjeni, a i u mnogim drugim gradovima bolnice su blizu potpune popunjenosti. Stoga Hitni prijem u KB Dubrava prestaje primati hitne pacijente, a njegovih 110 kreveta prenamjenjuju se za oboljele od Covid-19. U slučaju daljnjeg nekontroliranog širenja epidemije i ovako brzog rasta novozaraženih, početkom studenog imat ćemo više od 1500 pacijenata u hrvatskim bolnicama na liječenju od bolesti Covid-19.

Veliki problem za održivost zdravstvenog sustava predstavlja sve manji broj aktivnih liječnika i medicinskih sestara, jer i među njima raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji. Broj zdravstvenih djelatnika je trenutno zadan i ograničen i nema načina da ga se u kratkom roku značajno poveća. Svima nam mora biti jasno da smanjeni broj liječnika znači da će jedan liječnik morati brinuti za značajno više pacijenata, što će neminovno utjecati i na kvalitetu zdravstvene skrbi. Ako se nastavi ovakvo snažno širenje epidemije, bolnice će morati odgoditi sve neakutne tzv. elektivne postupke.

Mi, hrvatski liječnici uvijek smo bili tu za naše pacijente i uvijek ćemo biti. Liječenje ljudi nije samo naš posao, to je naš poziv. Međutim, naša je odgovornost upozoriti sve građane na to da se nalazimo u iznimno ozbiljnom trenutku. Svatko od nas i svi mi zajedno možemo svojim postupcima i ponašanjem smanjiti rast broja novozaraženih. Dosljednim i trajnim provođenjem javnozdravstvenih mjera zajedno možemo usporiti širenje epidemije te tako izbjeći urušavanje zdravstvenog sustava kakvo je npr. zadesilo Lombardiju ovoga proljeća. Odgovornost za zdravlje svakog od nas i naših obitelji i prijatelja je na nama, odgovornost je na svakome od nas. Daljnje širenje epidemije ovisi o našem ponašanju.

Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane.

Smanjimo rizik zaraze za nas i naše obitelji. Mi, hrvatski liječnici, vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje.

Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja.

Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore
Dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med.

Izvor: Hrvatska liječnička komora