x
x

Akutna mišićno-koštana bol i lokani nesteroidni antireumatici

  18.08.2020.

Lokalni nesteroidni antireumatici (NSAID), s mentolom ili bez njega, trebali bi biti prvi izbor u liječenju akutne boli kod povrjeda mišićno-koštanog sustava, prema novim američkim smjernicama koje su izradili American College of Physicians (ACP) i American Academy of Family Physicians (AAFP).

Akutna mišićno-koštana bol i lokani nesteroidni antireumatici

Lokalni NSAID ne samo da ublažavaju bol, već i poboljšavaju tjelesnu funkciju i povezani su s većim zadovoljstvom liječenjem.

Smjernice su objavljene u časopisu Annals of Internal Medicine, a odnose se na akutnu bol kod ozljeda u trajanju kraćem od četiri tjedna, a koja pogađa sva područja osim donjeg dijela leđa. Npr. to je akutna mišićno-koštana bol u području gležnja, koljena ili vrata. ACP i AAFP također predlažu uporabu:

• Peroralnih nesteroidnih antireumanika za smanjenje boli i poboljšanje tjelesne funkcije, ili oralni paracetamol za ublažavanje boli.

• Specifične akupresure za smanjenje boli i poboljšanje tjelesne funkcije, ili transkutane električne stimulacije živaca za smanjenje boli.

U smjernicama se ne preporučuje uporaba opioida, uključujući i tramadol, za liječenje akutne mišićno-koštane boli u navedenim područjima.

Preporuke se temelje na mrežnoj metaanalizi koja je obuhvatila više od 200 ispitivanja i uključila gotovo 33.000 bolesnika.