x
x

CEZIH podatci iz primarne zdravstvene zaštite za 2019

  19.07.2020.

Analiza podataka iz Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH) – podaci za 2019 objavljeni na stranicama HZJZ-a.

CEZIH podatci iz primarne zdravstvene zaštite za 2019

Analizirani su podaci koji putem komunikacijskih poruka dolaze u HZZO iz ordinacija na razini primarne zdravstvene zaštite (PZZ), konkretno iz djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene zaštite žena te stomatološke zdravstvene zaštite (polivalentne).

Budući da se način prikupljanja i obrade podataka razlikuje od dosadašnjeg načina prikupljanja i obrade podataka iz PZZ-a, objavljivanih u Hrvatskom zdravstveno-statističkom ljetopisu, ti podaci nisu u potpunosti usporedivi.

Izdvajamo neke zanimljivosti a cijelo uzvješće pregledajte na stranicama HZJZ-a.

  • Od ukupnog broja kontakata sa zdravstvenom zaštitom, u 30,4% slučajeva se radilo o pregledima, a u 22,5% o savjetovanjima/konzultacijama.
  • Kod djece predškolske dobi većina i pregleda i savjetovanja/konzultacija se odnosila na kurativu.
  • Od ukupnog broja izdanih uputnica, većina (45,9%) ih se odnosila na dijagnostičke pretrage, a njih 2,7% se odnosilo na uputnice za hitne specijalističke ambulante, što čini 1 upućivanje na 144 kontakta sa zdravstvenom zaštitom.