x
x

Dugovi prema veledrogerijama 600 milijuna eura

  19.11.2023.

Dugovi prema veledrogerijama ponovno su narasli i premašuju 600 milijuna eura, objavljeno je sredinom studenog na stranicama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kooridanacije za veledrogerije.

Dugovi prema veledrogerijama 600 milijuna eura
Velik broj bolnica i rokove od 180 dana je prekoračio.

Zakonski rokovi plaćanja u Hrvatskoj nalažu da se financijske obaveze moraju podmiriti u roku od 60 dana. Kako zdravstveni sustav ima problema s financiranjem, veledrogerije ga već dugo vremena podržavaju na način da su rokove plaćanja produžili na 180 dana, što je 3 puta duže od zakonske obaveze.

U dogovoru postignutom pred, sad već gotovo 3 godine, usuglašeno je i kako će se dani plaćanja u narednom periodu sustavno smanjivati prema važećim zakonskim okvirima. Sadašnje stanje, nažalost, sasvim je suprotno od navedenog. Velik broj bolnica i rokove od 180 dana je prekoračio a ukupan dug  prema veledrogerijama trenutno premašuje 600 milijuna eura.

O kretanju duga, HUP-Koordinacija veledrogerija, redovito, svaki mjesec službenim putem obavještava Ministarstvo zdravstva no unatoč evidentnom porastu duga, termin zajedničkog sastanka na kojemu bi iz HUP-Koordinacija veledrogerija imali priliku razgovarati o eventualno drugačijim modalitetima otplate duga nisu dobili.

Iako je to zadnji mehanizam za kojim poseže, svaka veledrogerija, jednako kao i bilo koji drugi gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj, ima i pravo i obvezu zaštititi svoja prava aktiviranjem zakonom predviđenih mogućnosti naplate svojih potraživanja.

HUP-Koordinacija veledrogerija zalaže se za komunikaciju koja vodi prema rješenju trenutne situacije, što je svima u interesu.  Veledrogerije će, kao i do sada, činiti sve da nađu rješenja, uvažavajući specifičnu situaciju svih uključenih dionika. 

Izvor: HUP